En ny studie visar att två av tre svenskar är oroliga för sin ekonomi. Den främsta anledningen idag är att de faktiska kostnaderna har ökat. Men även den volatila energimarknaden och säkerheten kring vilket ekonomiskt stöd som är aktuellt de kommande 12 månaderna spelar in i oroligheten.
En stor del av oron kommer från de kraftigt ökade matpriserna. Här är det 80 procent av de tillfrågade som uppger att det påverkar hushållsekonomin mest. De som känner störst oro är kvinnor i åldersgruppen 30-49 samt de som bor i lägenhet istället för hus.
Samtidigt säger hela 65 procent av personerna i undersökningen säger att de troligtvis kommer att konsumera mindre under kommande året, jämfört med det senaste. Det är en siffra som går väl i hand med prisjämförelsetjänsten Prisjakts Köpkraftindex som visar att köpkraften minskat kraftigt med 16 procent under 2022.
Det är inte speciellt förvånansvärt om svenska konsumenter menar att den volatila elmarknaden ställer till det för de ekonomiska förhållandena. Om vi kollar på prisförändringen mellan den 12 och 19 november så har priset per kilowattimme ökat med nästan 10 000 procent. En kaosartad ökning från 2 öre per kWh till 2 kronor per kWh på en vecka. Normalt brukar elpriserna minska något under helgen, men just i det här fallet så fördubblades priset från den 17 till 18 november, och därefter ytterligare en fördubbling från 18 till 19 november.
Ovanpå de skenande elpriserna så kom nyheten att elprisstödet kunde försenas, något som ytterligare spär på konsumenternas rädsla för framtiden. Det saknas en trygghet på marknaden och i skrivande stund finns inget som politiker och myndigheter gör som hjälper till att dämpa rädslan. Svenska regeringen har tidigare sagt att besked om elprisstödet skulle komma i november och därefter rapporterades att utbetalningen till konsumenterna kunde dröja tll efter nyår. Vad som inte berättades i första skedet var att fördröjningen gäller företag och inte hushåll, vilket så klart är en rejäl miss.
Det fjärde kvartalet är en viktig period för alla handlare som ofta räknar med att reaperioder som Black Friday & Black Week samt mellandagsrean ska ge stora intäkter. Året 2022 har blivit den perfekta stormen som gör att e-handlarna sitter på stora lager med varor och viljan att rea ut dem till kraftiga prissänkningar, men köpkraften och viljan att öppna plånboken finns inte hos konsumenterna.
Om du har pengarna till att göra det där extra köpet som känns nödvändigt så är Black Week 2022 perioden då du har största chans att slå till på riktigt bra deals. Frågan är – hur många har pengar över just nu?
3 tips för bättre koll på hushållsekonomin
- Gör en budget: Det här är det mest grundläggande du kan göra – skaffa dig en god översikt av hela ekonomin. Det betyder att du går in på minsta lilla detalj i din ekonomiska situation för att se hur det faktiskt står till med pengarna. Hoppa inte över något, inte ens den minsta inkomst eller utgift. Det är viktigt att du förstår vart pengarna går, vem du betalar till och varför.
- Ta bort onödiga utgifter: Om du hamnar på den ekonomiska gränsen för vad ni klarar så gäller det att dra åt svångremen. Rejält. Det krävs ekonomiska marginaler för att må bra i livet, och ett sätt att skaffa sig dem är att undvika de där onödiga köpen. Mat utifrån, onödigt körande med bilen, prenumerationer och tjänster. Se över allt i din budget och ta bort allt som inte är helt nödvändigt. Var hård!
- Köpstopp i ett år: Den här är tuff för många, men också en ekonomisk lättnad som betalar sig i längden. Bestäm att ni har köpstopp i ett helt år. Inget onödigt får köpas, från prylar till godis. Det kan vara supertufft för barnen och man får göra undantag så klart i vissa situationer (födelsedagar, jul, lov och så vidare). Men var tuff och stå emot viljan att köpa onödigt. Spara alla pengar ni kan för en bättre framtid!
Lästips för en bättre hushållsekonomi
- 5 steg för en sundare ekonomi i vardagen
- Så gör du en budget – 5 saker du måste veta
- Så tjänar du extra pengar på snabbast sätt (2022)