Sitter du krisigt till med pengar eller vill bara tjäna några extra kronor snabbt? Det finns många bra sätt att tjäna extra pengar om du bara vet hur man gör. Här tipsar vi om de kanske bästa sätten för att få in hundralappar eller tusenlappar varje månad.

Vissa av våra tips kräver nästan inget engagemang eller intresse alls, andra kräver att du har stor kunskap med dig för att lyckas. Vi vill vara tydliga med att du alltid ska läsa på ordentligt innan du ger dig på något nytt, speciellt när det handlar om pengar. Kunskap är makt och nyckeln till en sund ekonomi.

Viktigt att tänka på innan du läser vidare

Tänk på att inget av sätten här under kommer att hjälpa dig att bli rik. Du kan inte tjäna miljoner och nå ekonomisk frihet genom att sälja fysiska saker eller tjänster. Om du vill tjäna de stora pengarna så måste du investera dina pengar och ackumulera ränta som över tid genererar ännu mer pengar.

Det finns många bra källor till hur du gör för att tjäna stora pengar med ränta-på-ränta-effekten. Vi har samlat en lista med de tio kanske bästa böckerna om att investera pengar i aktier och fonder för att nå ekonomisk frihet.

Vårt bästa tips?

 1. Skaffa dig en stadig inkomst som ger en fast lön varje månad
 2. Komplettera din lön med passiva intäkter (affiliatelänkar exempelvis)
 3. Investera dina pengar på aktie- och fondmarknaden (läs på först!)

Det är viktigt att du ändrar tankesättet kring pengar från ”snabba pengar = bra pengar” till ”långsam ackumulering över tid gör mig rik”.

OBS: Tänk på att Skatteverket alltid vill ha sin beskärda del av dina inkomster. Om du säljer en vara eller tjänst så MÅSTE du ha koll på hur mycket skatt som ska betalas in. Är du osäker läs mer på skatteverket.se eller ring dem för rådgivning.

Har du en lägenhet, stuga eller annan lokal som står oanvänd? Hyr ut den! Foto: Hernan Lucio, Unsplash

Bästa sätten att tjäna pengar på snabbt

1. Hyr ut ditt hem eller stugan

Om du har möjlighet så är uthyrning av en lokal eller fastighet det bästa och kanske mest lukrativa alternativet för snabb inkomst. Ett sätt att göra det på är via Airbnb, men du kan så klart lägga ut en annons på exempelvis Blocket eller Facebook Marketplace istället.

Tänk på att uthyrning av lokal eller fastighet inte bara är snabba pengar. Du har även skyldigheter mot den som hyr och det gäller att du har ett välskrivet kontrakt som tydligt dikterar villkoren för uthyrningen. Det finns mycket bra hjälp att få inför uthyrning – läs på ordentligt innan du lämnar ut en nyckel.

Skatteverket skriver på sin webbsajt att du kan hyra ut din privatbostad för upp till 40 000 kronor innan du måste betala skatt. Allt över 40 000 kronor måste skattas med en procentsats på 30 %. Tänk på att reglerna skiljer sig åt beroende på om du hyr ut ett småhus, en bostadsrätt eller hyresrätt. När uthyrningen liknar hotellverksamhet så måste du även betala moms.

Läs mer om reglerna på Skatteverkets webbsajt här.

Ett tips: Har du en större lägenhet eller villa där alla rummen inte behövs? Då kan du hyra ut bara ett rum om du känner dig bekväm med det. Inte lika bra betalt som en hel bostad, men det ger lite extra i kassan.

2. Fyll i undersökningar som ger betalt

Det finns en hel mängd företag som arbetar med betalda undersökningar. Du kan arbeta hemifrån med datorn eller mobiltelefon och tjäna några hundralappar extra varje månad.

Exakt hur mycket du får beror normalt på hur omfattande undersökningen är, vilket företag som erbjuder undersökningen och vilken tid det tar att göra klart den.

Tänk på att det finns oseriösa aktörer på internet som säger att de erbjuder betalda undersökningar men utan att betala ut några pengar. Läs på ordentligt och se vad vanliga konsumenter säger om de olika företagen INNAN du sätter igång.

Här är tips på några sajeter som erbjuder undersökningar mot betalning:

Sugen på att testa? Glöm inte att läsa recensioner om aktörerna innan du registrerar ett konto.

3. Affiliate-länkar

Om du har en webbsajt idag (om inte så är det hyggligt billigt att skapa en) så kan du använda dig av affiliate-länkar som ger passiva intäkter.

Affiliate-länkar är speciella länkar med ditt unika ID som går till olika företag, butiker och tjänster. När en besökare klickar på en av dina affiliate-länkar och köper något så får du betalt.

Ofta handlar det om från några kronor och upp till hundralappar vid köp av vanliga konsumentvaror. Om du använder affiliate-länkar för lån och krediter så kan du få uppåt 1 500 kronor för varje lån som någon tar med din hjälp.

Här är tre utmärkta affiliatenätverk att börja med:

Viktigt att tänka på är att det inte är alla onlinebutiker och tjänster som använder sig av affiliatenätverk. Vissa är inte med överhuvudtaget i affiliatevärlden, andra har sina egna, interna lösningar. Registrera dig kostnadsfritt hos alla affiliatenätverk och se vilka som passar dig bäst.

4. Översätt texter, skapa logotyper & gör voice-overs

Om du är duktig på mer än ett språk så kan du tjäna en hel del pengar på att hjälpa andra med texter och röstinspelningar.

Här pratar vi inte om att du läste tyska eller franska för 10 år sedan utan att underhålla dina språkkunskaper. Utan vi menar att du verkligen, verkligen kan språket.

Är du bra på språk så kan sajter som Fiverr och Freelancer hjälpa dig att tjäna tusenlappar varje månad. Tänk på att dina klienter kan betygsätta ditt arbete och enda sättet att få de stora pengarna är att verkligen leverera gång på gång.

Lästips: 5 steg för en sundare ekonomi i vardagen

Det går att hitta riktiga guldklimpar på loppis och i antikbutiker. Foto: Julien-Pier Belanger, Unsplash

5. Hitta gamla prylar och sälj dem dyrt

Har du ett öga med dig på din nästa loppisrunda så finns chansen att du stöter på något fint som säljs till underpris. Då kan du köpa det billigt och lägga ut det till en högre prislapp på Blocket, Facebook Marketplace eller Tradera.

Det gäller att du har viss grundkunskap om vilka prylar som du bör köpa och vilka som ska undvikas. Det finns en överhängande risk att du köper på dig saker som ingen vill köpa eller som du måste sälja till ett lägre pris än du själv betalade (= plötsligt förlorar du pengar istället för att tjäna).

Ett tips är att hålla koll på svenska och danska designklassiker i kategorierna för glas och möbler. Stöter du på en säljare som sitter på guldklimpar utan att veta om det så kan du tjäna tusenlappar på en dag.

6. Designa hemsidor åt andra

Hitta privatpersoner och företag som inte har kunskapen till att skapa sina egna webbsajter – och skapa hemsidorna åt dem! I dagens onlineklimat så gäller det att alla har en riktigt bra webbsajt, och om du har en fallenhet för att skapa sådana så bör du kapitalisera på den kunskapen.

Här finns två sätt att tjäna pengar på att göra hemsidor. Det första är att bara designa och skapa hemsidan mot en fast kostnad. Om du vill ha en mer stabil inkomstkälla så kan du erbjuda driften och underhållet också mot en löpande kostnad.

Tänk på att du måste ha mer än grundläggande datorvana för att tjäna pengar på att göra hemsidor. Bäst är om du har gjort flera webbsajter tidigare och är en van kodare med html, php, mysql och javascript i bagaget.

WordPress är ett kostnadsfritt webbverktyg för att göra webbsajter. De riktigt bra utseendena (så kallade teman) kostar några hundralappar men är väl värda sina kronor. Du kan så klart designa dina egna teman, men det kräver en helt annan nivå av kunskap och tar extremt mycket tid.

Köp ett färdigt tema på ThemeForest / Envato Market som fungerar på många olika sajttyper och bygg din egen (läs: företagets) stil efter behov och önskemål.

7. Bli en mystery shopper

Om du kan tänka dig att gå runt i olika butiker på uppdrag så är ”mystery shopper” – hemlig konsument – kanske något för dig. Det är en yrkesroll där du får pengar för att gå in i butiker, undersöka vissa saker och sen rapportera om vad du upplevt och hittat.

För att bli en mystery shopper så registrerar du dig hos de stora aktörerna och meddelar ditt intresse för uppdrag. Du får sedan en uppgift som måste utföras. När du har gjort uppdraget så meddelar du aktören att du är klar och berättar vad beställaren önskar veta.

En mystery shopper kan bland annat utföra följande uppgifter:

 • Skicka mejl eller ringa till kundtjänst
 • Besöka en restaurang
 • Åka vissa sträckor med buss, tåg eller taxi
 • Handla i en specifik butik

Ofta rapporterar du till beställaren inom 24 timmar efter att du utfört din uppgift. Tid är ofta av stor vikt, så det gäller att du är punktlig som mystery shopper. Det är sällan bra betalt att utföra de här uppdragen, men det kan ge några hundralappar varje månad ändå.

Tänk på att alltid läsa villkoren för uppdragen. Det gäller att du får ersättning för dina resor och om du måste köpa saker.

Sugen på att prova eller läsa mer? Du kan börja din resa här.

Har du verktyg hemma som du inte använder? Hyr ut dem till andra! Foto: Theme Photos

8. Hyr ut dina prylar eller bilen

Om du har verktyg och andra bra prylar hemma som inte används regelbundet så kan du hyra ut dem. Även bilen! Det här är ett kanonfint sätt att få in extra hundralappar eller tusenlappar, speciellt om du har arbetsverktyg, tält, trailers och liknande.

Hur mycket du tjänar beror på flera faktorer. Bland annat vad du vill hyra ut, vart i landet du finner dig, hur stor konkurrens det finns i området samt vilken tjänst du väljer att använda. Här är några prisexempel på saker som finns på Hygglo.se i skrivande stund (gäller för hyrning i 1 dag):

 • Partytält på 7×7 meter med bord och stolar: 2 800 kronor
 • Slagborr från Meec Tools md borrar och hörselsskydd: 150 kronor
 • Cykelsläp för upp till 100 kg: 200 kronor
 • Playstation 5 med en handkontroll: 100 kronor
 • Högtryckstvätt: 139 kronor
 • Större sittgräsklippare från John Deere: 800 kronor

Innan du hyr ut dina prylar så gäller det att hålla koll på villkoren. Hur är sakerna försäkrade när de är hos en annan person, hur mycket av vinsten kräver uthyrningssajten och vad händer om något går sönder (eller i värsta fall inte returneras)?

Här kan du hyra ut prylar och bilen:

9. Hitta säljbara prylar på återvinningsstationen

Många återvinningsstationer har speciella rum där man kan ställa fullt fungerande prylar som skänks bort istället för att slängas. Du bör så klart inte gå in och rensa ett sånt rum på prylar, men om du hittar något som känns extra lovande så kan du ta den och sälja på internet.

Med lite tur så hittar du saker som är värda flera hundra kronor (eller i bästa fall tusentals kronor om vi pratar designmöbler.

Om du bor i en hyreslägenhet med ett soprum eller en återvinningsstation på området så kan du ta en liten extra koll på allt skräp som slängs. Det händer faktiskt att det dyker upp möbler, elektronik och annat som är fullt fungerande (men som man inte orkar åka till den stora återvinningsstationen med).

10. Sälj dina gamla prylar på begagnatmarknaden

Det absolut snabbaste sättet att få in pengar när det verkligen är kris kan vara att sälja något som redan finns i hemmet.

Det här klassas egentligen inte som ett sätt att ”tjäna” pengar enligt oss på Allt om Pengar, men det kan vara en temporär lösning på ett temporärt problem.

Har du saker liggandes som du inte behöver så kan du lägga upp dem på Blocket, Tradera eller Facebook Marketplace. Även saker som inte har stort värde kan snabbt ackumulera till en större summa i takt med att du säljer sakerna.

Det gäller att inte vara petig med vad du säljer. Har du en laddningskabel? Sälj den för några tior. Har du ett gäng pennor? Sälj dem också för några tior. Plötsligt har du en tusenlapp i handen (eller åtminstone några hundralappar förhoppningsvis).

Tänk på att Blocket och Tradera vill ha en del av kakan om du säljer där. Börja därför med Facebook Marketplace som är helt gratis; speciellt när det handlar om tior för varje sak du säljer.

Gör dina egna e-böcker, onlinematerial eller videokurser för en långsiktig passiv inkomst. Foto: Green Chameleon, Unsplash

Bonus: Gör e-böcker, onlinematerial samt videokurser och sälj online

Nej, vi pratar inte om att riktigt långa fantasyböcker här, utan om mindre faktaböcker i pdf-form som du kan skapa och sälja. Du kan snabbt skapa flera kortare, men ändå faktarika och informativa, e-böcker som du säljer online via en e-handelsplattform.

Givetvis kräver det en hel del kunskap och det kommer att ta lång tid att få spridning på dina böcker. Och om de är dåliga så kan du räkna med att de inte säljer överhuvudtaget. Men om, OM, du lägger ner tiden och arbetet som krävs (och har ett bra pris) så kan de bli en utmärkt passiv inkomstkälla för många år framöver.

Som allt annat så krävs så klart visst underhåll och du kan behöva gå tillbaka till dina böcker för att underhålla dem med ny information och fakta (lite beroende på vad de handlar om).

Har du teknisk kunskap om hur man gör videor i datorn så kan du skapa onlinekurser. Precis som med e-böcker så kräver det att du har kunskap om området och om e-böcker tar lång tid så är onlinekurser med video ännu mer tidskrävande att skapa. Men om du har förmågan, tiden och viljan så kan onlinekurser dra in tusenlappar över tid.

Ett sista tips är att skapa en webbsajt om ett nischat ämne och lägga ut massvis med kunskap och material bakom en betalvägg. Den som vill komma åt din hjälp måste betala en fast summa för en specifik artikel eller video, alternativt en månadskostnad för kontinuerlig åtkomst. Perfekt när du inte vill krångla med videokurser som ska läggas på en separat tjänst som vill ha en del av dina intäkter.

Oavsett vad du vill göra ovan så krävs…
1) goda kunskaper om ämnet eller ämnena du ska sälja
2) skriv- och/eller videovana
3) rejält med tålamod och vilja
Gör din research innan du sätter igång! Du vill inte lägga ner timmar på ett arbete som ingen vill köpa.

Undvik att låna pengar om du kan. Du vill tjäna pengarna, inte betala tillbaka till en långivare (om du kan undvika det).

Det här ska du ALDRIG göra för att tjäna pengar

1. Spela på casino ❌

Nej, nej, nej. Undvik det här som pesten när du vill få in pengar snabbt till kassan. Sannolikheten att du tjänar stora pengar på casino är i princip noll och kräver extrem tur om du ska vinna något. Speciellt nej-nej är det med casinon om du behöver pengarna till exempelvis hyran eller annat superviktigt.

2. Spela poker online ❌

Att spela poker online är ett snäppet säkrare kort än casino, men vi sätter ändå den här på listan över saker du aldrig ska göra för att tjäna pengar snabbt. Det krävs stor kunskap och erfarenhet om du ska dra in stora pengar på poker online. Undvik och lägg dina pengar på något annat istället. Exempelvis fonder och aktier.

3. Låna pengar ❌

Låna inte pengar om du inte absolut, ABSOLUT måste. Att låna pengar för att tjäna pengar är en dålig idé. Visst kan du låna pengar av banken för att investera dem på aktie- eller fondmarknaden, men i skrivande stund är marknaden så volatil att du riskerar att förlora allt och då måste du ändå betala tillbaka lånet med ränta. Du ska ju tjäna pengar, inte gå back, eller hur?

FAQ

Går det att tjäna pengar snabbt?

Absolut, det är fullt möjligt att få in tusenlappar på några dagar. Men det kräver att du har gjort ett grundarbete, har koll på lagar och regler, och att du har förutsättningarna. Om du snabbt vill få in pengar så bör du ha en bostad eller åtråvärda prylar att hyra ut i rätt område. I de flesta andra fall så kan det dröja veckor eller månader innan du får in pengarna du kanske hoppas på.

Finns det risker med att tjäna pengar snabbt?

Ja, det finns alltid risker och du måste ALLTID läsa på vad som gäller innan du försöker dig på tjäna-pengar-snabbt-knepen. Hyra ut en bostad? Det finns regler för det. Designad hemsidor åt andra? Det finns lagar och krav där med. Du KAN tjäna pengar snabbt, men du måste hålla dig inom lagens ramar. Kolla med Skatteverket och läs alltid villkor innan du använder tjänster.

Observera
Informationen på den här sidan är skriven efter bästa förmåga och kunskap med flera bidragande källor. Vi förbehåller oss rätten till att göra justeringar om något har blivit fel. Konsultera alltid flera källor innan du tar ekonomiska beslut och kontakta oss gärna om du hittar felaktigheter i texten.