Det är inte svårt att bli rik. Eller jo, det är svårt att bli rik om man inte vet hur. Men den som sitter på rätt kunskap och förvaltar sin ekonomi på ett bra sätt ökar sina chanser mångfaldigt.

Det är många små saker som ska falla på plats för att just du ska kunna tjäna de där stora pengarna. Det bästa sättet att skaffa sig den kunskapen som behövs är att lyssna och lära från de som lyckats med sin egen ekonomi.

Här är tio tips på utmärkta böcker från kända och mindre kända personer som vet hur man investerar och hanterar pengar på alla nivåer.

1. Så här blir du miljonär i hängmattan

Om du ska börja någonstans så blir det inte bättre än med den här boken. Författaren Per H Börjesson ger dig de mest grundläggande (och viktigaste) kunskaperna som behövs för att lyckas på börsen. Du får veta hur det långsiktiga sparandet hjälper dig att bli miljonär utan större ansträngningar och genom att låta tiden ha sing gång.

Per H Börjesson hjälper dig att förstå att nedgångar på aktiemarknaden inte är farliga och att man måste ha is i magen när pilen pekar nedåt. Boken är inte speciellt lång, bara runt 100 sidor, vilket gör den lättläst och praktisk att ha med sig.

Nämnvärt är att Per H Börjesson i skrivande stund är VD för Investment AB Spiltan. Oavsett vilka investeringsråd du får i boken så finns många andra alternativ än deras egna fonder, så ta investeringsråden kring Spiltans urval med en nypa salt och bara som förslag.

Författare: Per H. Börjesson
Passar dig som: Vill ha ett långsiktigt och växande sparande som ger ekonomisk frihet i längden.
Går att köpa på: Bokus, Adlibris

2. Mer pengar för pengarna

Mer pengar för pengarna

Den här lättlästa och praktiska boken är skriven av grundarna bakom bloggen Småspararguiden. Det här är en mer omfattande och generell bok om pengar som hjälper dig att få ut det mesta möjliga från dina pengar, oavsett om du ska placera dem i fonder, köpa försäkringar eller ta lån.

Boken är ett utmärkt komplement till ”Så här blir du miljonär i hängmattan” eftersom den går djupare i privatekonomin med råd och tips som hjälper dig att få mer pengar över i vardagen (som du kan investera exempelvis). Kanonläsning inför sommarkvällarna med sina cirka 260 sidor.

Författare: Andreas Runnemo, Elisabeth Wass, Patrick Siegbahn
Passar dig som: Vill ha ett långsiktigt och växande sparande som ger ekonomisk frihet i längden.
Går att köpa på: Bokus, Adlibris

3. Rich Dad, Poor Dad

Det här är den kanske mest lästa, mest välkända och populäraste boken på vår lista. Rich Dad Poor Dad är en otroligt omtyckt bok som avslöjar alla hemligheter du behöver känna till för att nå ekonomisk framgång i livet. Boken förklarar varför dig inte ska arbeta dig rik eftersom det i princip inte fungerar för mer än extremt få människor.

Författaren Robert Kiyosaki har nått stor ekonomisk framgång själv genom att använda råden i boken och är ett välkänt namn inom självhjälps-genren. Du har säkert sett honom i delade klipp på sociala medier – och nu har du chansen att läsa hans populära bok också. Det är 190 garanterat läsvärda sidor!

Författare: Robert Kiyosaki
Passar dig som:
Siktar på ekonomisk frihet utan att behöva arbeta dig genom livet på fel sätt.
Går att köpa på: Bokus, Adlibris

4. Den enkla vägen: Bli rik och fri med aktier

Redo att ta dina första steg in på aktiemarknaden? Vill du ha de bästa tipsen och råden för att undvika alla djupa fallgropar innan du sätter in pengarna på ditt aktiekonto? Här är boken du behöver från två experter som avslöjar sina egna strategier och framgångshistorier så att du har kunskapen som behövs inför första steget.

Den här boken riktar sig till dig som är nybörjare och har cirka 260 sidor med tips till dig som börjar från noll. Budskapet i boken håller samma tydliga linje från första till sista sidan – det är inte svårt att bli miljonär. Ett utmärkt läskomplement till de ovanstående böckerna som också tipsar om sparande och investeringar.

Författare: Arne Talving, Marcus Hernhag
Passar dig som:
Vill satsa stort på aktier och nå ekonomisk framgång med investeringar
Går att köpa på: Bokus, Adlibris

Lästips: 5 tips för en sundare ekonomi i vardagen

5. Your Money or Your Life

Den här boken är uppdelad i nio enkla steg som tillsammans ger dig större chans att nå ekonomisk frihet. Du får en tydlig förståelse för hur dina pengar är direkt kopplade till den tid du har på jorden, och vilket värde din tid har för utvecklingen i din hushållsekonomi.

Det här är en längre bok än alla ovanstående med cirka 380 sidor. Med varje bladvändning får du lära dig om hur du tar dig ur skuldfällor, börjar spara pengar, skapar ett bättre mående (jodå, de tar det ämnet också), investerar dina pengar på rätt sätt och minskar onödiga distraktioner i livet.

Författare: Vicki Robin, Joe Dominguezng, Marcus Hernhag
Passar dig som:
Spara och investera pengar, men samtidigt må bra och få ett skönare liv.
Går att köpa på: Bokus, Adlibris

6. Bygg en förmögenhet

Den här storsäljaren till bok handlar inte bara om att bli långsiktigt rik eller för att nå ekonomisk frihet. Den handlar om att skapa en tryggare tillvaro för alla i familjen. En ekonomisk trygghet som i sin tur leder till ett bättre välmående. Och alla vill ju må bra i vardagen, eller hur?

Boken är skriven av Joel Bladh som använde sin föräldraledighet till att skaffa sig kunskap om ekonomi. En period i livet som gav honom insikterna han behövde för att bli stabilare och tryggare i sin ekonomiska situation. Med boken ”Bygg en förmögenhet” så ger han sina bästa råd till dig och andra läsare.

Författare: Joel Bladh
Passar dig som:
Skapa ekonomisk trygghet i livet och för familjen.
Går att köpa på: Bokus, Adlibris

7. The Behavior Gap

Vi har nog alla gjort riktigt dåliga investeringar någon gång. Inte bara med pengar, utan med tiden och i vårt förhållande med familj och vänner. I den här boken – The Behavior Gap – så avslöjar författaren Carl Richards varför vi tar så dåliga beslut (främst om pengar). Vad är hela grejen med att känslorna ofta tar över när vi ska ta stora beslut?

Ett citat från Carl Richards i boken är ”Vi har alla gjort misstag, men nu är det dags att tillåta dig själv att se misstagen, identifiera dina beteendefallgropar och göra en plan för att undvika dem i framtiden”. Det handlar inte bara om att investera, investera och investera, utan även om att förstå när och hur du undviker att handla med känslorna när kunskapen väger tyngre.

Författare: Carl Richards
Passar dig som:
Vill ta ett nytag om hur man tänker kring ekonomi och investeringar.
Går att köpa på: Bokus, Adlibris

8. Den enkla vägen att lyckas med aktier Marcus Hernhag

Författaren Marcus Hernhag har inte bara skrivit boken ”Den enkla vägen: Bli rik och fri med aktier” (se punkt 4), utan även den här pärlan till ekonomisk kunskap. Boken ”Den enkla vägen att lyckas med aktier” hjälper dig att se bortom svängningarna på börsen och att fokusera på viktigare saker när du investerar dina egna pengar.

Den här boken går igenom ett 70-tal enkla men kraftfulla råd som hjälper dig att nå större, ekonomisk framgång. Boken har också en praktisk sammanfattning som gör den ännu mer lättläst om du direkt vill ha guldklimparna, men kanske inte har tiden att sträckläsa från pärm till pärm. Sånt gillar vi, bra där Marcus!

Författare: Marcus Hernhag
Passar dig som:
Vill ha bredda din syn på aktiemarknaden och hur du ska tänka innan du investerar.
Går att köpa på: Bokus, Adlibris

9. Aktier: 3 steg till ekonomiskt oberoende
Ola Lauritzson

Den här boken går rakt på sak. Du vill bli ekonomiskt oberoende och Ola Lauritzson vet hur du blir det. I den här boken avslöjar han de tre stegen som behövs för att lyckas på aktiemarknaden. Tre steg som hjälper dig att investera dina pengar på rätt sätt för maximal utdelning.

Boken har också ett avsnitt som berättar hur du ska agera när aktiemarknaden svänger kraftigt (väldigt passande just nu, eller hur?). Det är viktigt att ta bra beslut när du investerar dina pengar, men glöm inte att du måste ta bra beslut även när pengarna ÄR investerade för att de ska växa maximalt. Här får du tipsen som behövs!

Författare: Ola Lauritzson
Passar dig som:
Investera för ekonomiskt oberoende. Inget knussel här inte. Rakt på sak.
Går att köpa på: Bokus, Adlibris

10. Bli grymt rik på aktier!

Är du beredd att låta tiden ha sin gång och investera för ett långsiktigt sparande och ekonomisk framgång. Då kan den här boken vara rätt för dig. Författaren Anders Haskel har skrivit ”Blir grymt rik på aktier!” för dig som inte vill göra snabba investeringar, utan istället arbeta dig uppåt bit för bit med tidens gång.

Anders Haskel har mer än 30 års erfarenhet och använder all sin kunskap för dig som både är nybörjare och mer erfaren på aktiemarknaden. Ett bra komplement till vilken bokhylla som helst med sina cirka 150 sidor. Boken är lättläst, har många bra uträkningar och tipsar om rätt saker för att du ska nå den framgång du söker.

Författare: Anders Haskel
Passar dig som: Vill bli stenrik med smarta investeringar på aktiemarknaden.
Går att köpa på: Bokus, Adlibris

Kurvan pekar inte alltid uppåt tyvärr. Men när den gör det mår vi riktigt, riktigt bra, eller hur? Foto: Yiorgos Ntrahas, Unsplash

FAQ om att läsa böcker för ekonomisk frihet och framgång

Om jag läser alla böcker på listan – blir jag rik då?

Att läsa böcker om ekonomisk frihet och framgång, bättre sparande, trygget och välmående i familjebudgeten handlar inte bara om att bli rik och kunna sluta jobba. Det handlar om att skaffa sig en förståelse för hur pengar kan växa och hur du undviker att spendera dina pengar på fel saker. Du måste ändra ditt sätt att tänka och använda pengar – sen kan du fundera på ekonomisk frihet.

Vad ska jag tänka på om alla böcker ovan?

En viktig detalj som vi inte ser mycket av i recensioner och topplistor är att böckerna är en del av författarens egna, ekonomiska framgång. De tjänar pengar på att du vill spara och investera för att bli rik. Och det är ett mindset du bör ta till dig! Hur kan du skapa en passiv inkomst med hjälp av andra som bidrar till en sund och stabil ekonomi i ditt liv?

Jag tänker investera mina pengar i fonder och aktier – vad måste jag veta?

Det absolut, absolut viktigaste är att det aldrig finns några garantier att du blir rik. Eller att du ens tjänar pengar på aktiemarknaden eller fondmarknaden. Att investera är det bästa sättet att tjäna pengar på lång sikt, men det finns alltid en risk att du förlorar dina pengar. Alla säger det och vi gör det också. Läs på ordentligt, gör smarta val, skaffa dig kunskap och investera pengar du har råd att förlora – inte en krona mer!

Jag har inga pengar att investera – ska jag ändå läsa om investeringar?

Absolut! Det finns ingen anledning att inte läsa om hur man investerar pengar. Det handlar inte om att investera tusentals kronor varje månad, utan om att ändra hur du tänker kring pengar. Även om du inte har pengar just nu så kommer du att ha det någon gång i framtiden. Och då gäller det att vara beredd med rätt kunskap.

Observera
Informationen på den här sidan är skriven efter bästa förmåga och kunskap med flera bidragande källor. Vi förbehåller oss rätten till att göra justeringar om något har blivit fel. Konsultera alltid flera källor innan du tar ekonomiska beslut och kontakta oss gärna om du hittar felaktigheter i texten.