Visste du att det går att låna pengar även om du har betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden?

Det finns långivare som accepterar att du haft problem med ekonomin tidigare, men tänk på att deras risker ökar när du har anmärkningar och det driver upp räntorna.

Här tipsar jag om allt du måste veta om lån när du har betalningsanmärkningar och skulder som normalt stänger dörren för låneansökningar och krediter.

Hur lånar jag pengar av storbankerna när jag har betalningsanmärkning?

Svaret på den frågan är mycket enkel – det kan du inte. Storbankerna stänger dörren direkt om du har betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden. Så fort de misstänker att du missköter din ekonomi så kommer de med all sannolikhet inte låna ut några pengar till dig.

Hur lånar jag pengar med betalningsanmärkning?

För att låna pengar när du har varit en runda hos Kronofogden så måste du se bortom storbankerna och prata med de mindre kredit- och lånegivarna. De har normalt mycket högre ränta och du kan inte räkna med att få låna några större belopp.

Normalt är du låst till 50 000 kronor eller mindre när du har betalningsanmärkningar.

En förutsättning för att kunna låna är att du har färre än tio skulder hos Kronofogden och att den senaste är äldre än 6 månader.

Tänk på att bolån är undantaget här eftersom det då är värdet på bostaden som avgör ditt lånebelopp. Även pantbanker är undantagna då pantens värde avgör lånebeloppet.

Vilka lån kan jag ta med betalningsanmärkning?

Du kan ansöka om flera olika typer av lån när du har en betalningsanmärkning. Bland annat privatlån, bolån, kontokredit och snabblån. Det går även att ta mikrolån (exempelvis SMS-lån) men de är så galet dyra att du bör undvika dem som pesten.

Som vanligt kollar långivaren på hur många anmärkningar du har, hur stora inkomsterna är, vilka skulder som finns och om du kan få en medlåntagare.

Beroende på vilka svar du har på frågorna så avgör det bland annat hur mycket pengar du kan låna, hur lång tid du har på dig att betala tillbaka och vad räntan hamnar på. Ju värre skuldsituationen är desto större är risken att din ränta blir skyhög.

Vilka långivare accepterar betalningsanmärkningar?

CashBuddy

Kräver att du lånar minst 5 000 kronor och upp till 45 000 kronor. Du får inte ha några skulder hos kronofogden.

Ferratum

Du får inte ha skaffat en ny betalningsanmärkning de senaste sex månaderna och inte ha fler än sex anmärkningar totalt. Det får inte finnas någo skuldsaldo hos kronofogden.

Freedom Finance

Den här långivaren skriver ut krav som årsinkomst på minst 115 000 kronor, att du är mellan 20 och 75 år och att du inte har några obetalda skulder hos kronofogden.

Hur mycket dyrare är lån med betalningsanmärkning?

Det är svårt att säga eftersom det är många saker som spelar in när räntan bestäms. Vi använder CashBuddy som har en fast ränta och ställer långivaren mot Swedbank och deras exempelränta i ett exempel. Här är förutsättningarna.

Du vill låna 25 000 kronor och återbetala på fem år. Eftersom du har en betalningsanmärkning i exemplet så måste du välja CashBuddy som accepterar dig som låntagare. Så här mycket dyrare är lånet hos CashBuddy jämfört med om du fick samma lån hos Swedbank till deras exempelränta.

CashBuddySwedbank
Lånebelopp25 00025 000
Effektiv ränta29,40 %7,24 %
Typ av lånAnnuitetslånRak amortering
Återbetalningstid5 år5 år
Uppläggningsavgift0 kronor300 kronor
Räntekostnaden19 955 kronor4 116 kronor
Totalt att betala44 955 kronor29 416 kronor

Skillnaden mellan de olika lånealternativen är astronomisk. Med CashBuddy har du en räntekostnad på 19 995 kronor vilket är 385 procent mer än om du fått lånet hos Swedbank.

Där har du den faktiska kostnaden för att låna pengar till hög ränta. På fem år har du förlorat nästan 16 000 kronor på att välja fel långivare, om du överhuvudtaget har det valet att göra. Ibland är man tyvärr låst till vad som erbjuds efter rådande förutsättningar.

Vad är en betalningsanmärkning?

Du riskerar att få en betalningsanmärkning när du inte betalar en skuld i tid. Det gäller nästan alla former av skulder och inkluderar hyran, avbetalning på ett kreditköp och dylikt. Så här går det till innan du får en betalningsanmärkning:

  1. När du inte betalar en skuld i tid
    I fallet att du inte betalar en skuld inom den tidsram som långivaren anger så får du normalt en påminnelse. Därefter kan du eventuellt få en påminnelse till, men ofta gå skulden vidare till ett inkassobolag som skickar sitt eget betalningskrav till dig.
  2. Inkassobolaget tar över
    När inkassobolaget tar över så betyder det att den första långivaren har sålt skulden till dem. Det betyder att långivaren får betalt och att inkassobolaget nu tjänar pengar på dig genom sina egna avgifter. Det tillkommer alltså en högre kostnad i det här läget.
  3. Registrering hos kronofogden
    I det här läget så tar kronofogden över ansvaret och försöker driva in skulden. När du hamnar här får du en anmärkning som kan ses av alla kreditupplysningsföretag. Den anmärkningen sitter i under flera år och stoppar dig från många möjligheter i livet.

En betalningsanmärkning är synlig för kreditupplysningsföretag i tre år. Under den perioden är det nära omöjligt att låna pengar, skaffa en hyresrätt eller registrea ett mobilabonnemang.

Observera
Informationen på den här sidan är skriven efter bästa förmåga och kunskap med flera bidragande källor. Vi förbehåller oss rätten till att göra justeringar om något har blivit fel. Konsultera alltid flera källor innan du tar ekonomiska beslut och kontakta oss gärna om du hittar felaktigheter i texten. Delar av innehållet har lånen.se som källa för informationen. Ränteuträkningar gjordes med den här lånekalkylatorn.