Hem Investera pengar Tänk på det här INNAN du köper kryptovalutor

Tänk på det här INNAN du köper kryptovalutor

Foto: André François McKenzie, Unsplash

Du har säkert inte missat en av de hetaste trenderna inom teknikvärlden just nu – nämligen kryptovalutor.

Varje dag skrivs spaltmeter om de digitala valutorna och inte minst valutan bitcoin är ständigt omtalad. Kanske har du frågat dig själv huruvida kryptovalutor är något för dig. Är det värt att satsa pengar på den digitala valutamarknaden?

Innan du plockar fram plånboken så finns det några mycket viktiga saker som du ska tänka på. Det gäller att förstå vad du lägger pengarna på och vilken risk du tar när du investerar i kryptovalutor, och det är oavsett vilken valuta du än väljer att köpa.

Här samlar vi sju mycket viktiga frågeställningar som DU måste ställa dig själv idag. Nu kör vi!

En utmärkt introduktion till kryptovalutor om du vill veta hur det fungerar.

7 saker du måste tänka på innan du köper kryptovalutor

1. Förstår jag hur kryptovalutor fungerar?

Det är bra att ha åtminstone en grundläggande förståelse för hur kryptovalutor fungerar och hur man använder dem.

Inte minst måste du ha koll på hur marknaden för kryptovalutor fungerar och vilka aktörer som är seriösa. Vem är det egentligen du anförtror dina hundralappar eller tusenlappar?

2. Är jag beredd att förlora alla mina pengar?

Okej, den här låter kanske lite hård. Men det är en mycket seriös fråga som du absolut – ABSOLUT – måste ställa dig själv.

Att handla med kryptovalutor är minst lika riskfyllt som att investera i aktiemarknaden. Om du investerar i fel valuta så riskerar du att förlora alla pengar om värdet kraschar.

3. Vet jag vilka kryptovalutor som är värda att satsa på?

Alla har nog hört talas om bitcoin och sannolikt även ethereum. Men sen då? Vad med alla andra, små som stora, kryptovalutor som det inte pratas om?

Precis som med aktiemarknaden så finns många olika alternativ att välja på. Du kan se kryptovalutan som aktier i ett företag. Det finns mängder av företag att välja på, och mängder av kryptovalutor.

4. Hur länge tänker jag hålla mina kryptovalutor?

Planerar du att köpa digital valuta med förhoppningen om att den ska gå upp i framtiden eller i närtid. Om du tänker göra snabba klipp på kryptovalutor så gäller att du planerar ordentligt och läser på innan du gör dina val.

5. Är jag övertygad om att kryptovalutor är rätt för mig?

Investera inte i sådant du inte förstår, vill förstå eller inte tror på. Om du verkligen tror att kryptovalutor är rätt för dig och dina pengar så ska du läsa på ordentligt och lära dig hur marknaden fungerar.

Tror du att kryptovalutor är det framtida betalningsmedlet eller åtminstone att blockkedjan är den digitala utveckling som kommer att driva marknaden i framtiden?

Lästips: Värdet på kryptovalutor har kraschat

6. Är det köpläge just nu – och kan jag vänta lite?

Kryptovalutor är en mycket volatil marknad. Det betyder att värdet svänger kraftigt. Väldigt kraftigt.

Tidigare i maj skrev vi en artikel om hur värdet på kryptovalutan bitcoin har kraschat, med vilket vi menar att värdet nått sin lägsta punkt sedan juli 2021. Värdet är hela 60 procent (!) lägre än toppnoteringen i november 2021.

Klarar din ekonomi och investering en sådan svängning? Tycker du att kursen idag ser lockande ut så att det är värt att sätta in pengarna, eller kan du tänka dig att vänta lite och se om den går ner mer?

7. Vet jag varför jag vill investera i kryptovalutor?

Den sista men ack så viktiga punkten handlar om anledningen till att du vill investera i digitala valutor. Vad är huvudsyftet? Är det för att du vill tjäna stora pengar snabbt, att du vill investera långsiktigt i populär teknologi för framtiden eller är du bara lite nyfiken och vill prova?

Värdet går uppåt och nedåt. Just i skrivande stund på tok för mycket nedåt enligt alla kryptoinnehavare. Foto: Maxim Hopman, Unsplash

4 saker du ALDRIG ska göra när du köper kryptovalutor

1. Investera mer än din ekonomi tillåter

Precis som med aktiemarknaden och fonder så ska du aldrig investera mer pengar än din ekonomi tillåter. Sätt inte in alla dina sparpengar och aldrig mer än du vet att du kan förlora utan att hamna i skuld.

2. Se krypto som en stabil investering

Kryptovalutor är inte stabila. Precis som vanliga valutor så ändrar de sitt värde varje dag (även om det är betydligt kraftigare svängningar). Nyligen har även stabilare valutor som Terrausd börjat svänga kraftigt, något de absolut inte borde göra då de är bundna till dollarvärdet. Det finns en oberäknelighet som du måste tänka på när handlar på den här marknaden.

3. Tro att handel med kryptovalutor är riskfritt

Det finns flera anledningar till varför du riskerar att förlora hela ditt innehav av kryptovalutor, eller åtminstone dess värde. Det är inte riskfritt att handla med digitala valutor och inte bara för att värdet kan krascha. Det finns en mycket större risk att cyberkriminella kommer åt exempelvis dina bitcoins än pengarna på banken.

4. Låna pengar till att köpa bitcoin

Nej, nej, nej, nej, nej. Och nej!

Låna aldrig pengar för att köpa kryptovalutor. Visst finns chansen att värdet ökar så att du kan sälja med vinst, betala av lånet och behålla den åtråvärda mellanskillnaden. Men det finns också en risk att värdet kraschar (eller åtminstone minskar stort) så att du 1) inte kan sälja valutan utan att gå med förlust och 2) du står med ett lån som måste betalas utan att du får något för det.

Observera
Informationen på den här sidan är skriven efter bästa förmåga och kunskap med flera bidragande källor. Vi förbehåller oss rätten till att göra justeringar om något har blivit fel. Konsultera alltid flera källor innan du tar ekonomiska beslut och kontakta oss gärna om du hittar felaktigheter i texten.