Värdet på kryptovalutan bitcoin har nått sin lägsta punkt sedan 20 juli 2021. Under torsdagsmorgonen låg kursen på 26 000 USD och sedan dess har värdet ökat marginellt under dagen.

Det är långt ifrån den absoluta toppen på skyhöga 64 400 USD som nåddes i november 2021. Den totala värdeminskningen sedan toppnoteringen är 60 procent. En obekväm situation för vilken bitcoin-ägare som helst.

Flera kryptovalutor drabbade av kraschen

Flera populära kryptovalutor har sett samma, tunga nedgång som bitcoin den senaste tiden. även ethereup, solana och XRP har minskat i värde. Under en 24-timmarsperiod minskade ethereum med 22 procent och solana med 37 procent.

Anledningen till att kryptovalutorna minskar så kraftigt tillskrivs ett oväntat värdetapp för terrausd.

Terrausd är en så kallad stablecoin. Värdet på kryptovalutan är tänkt att följa dollarkursen, men under onsdagen så gick den långt under det tänkta värdet. Ned till 23 cent när den var som lägst. Den återhämtade sig dock lite under torsdagen och stannade på 57 cent.

En annan stablecoin är tether som även den föll under torsdagen, då till 0,95 USD.

Händelsen är en förtroendesmäll konstaterar Johan Javéus, chefsstrateg på SEB. I ett uttalande säger han att när något har höjts till skyarna och sedan faller som en sten så drabbar det förtroendet för hela tillgångsklassen.

Därför kraschar värdet på kryptovalutor nu

En anledning till varför värdet går ner så snabbt för så många kryptovalutor kan vara den massiva flyt från riskfyllda tillgångar som sker idag.

Många väljer bort riskerna i takt med att inflationen ökar och att det förväntas snabba räntehöjningar.

Johan Javéus säger att det är samma drivkraft som sänkte Nasdaqbörsen med 30 procent sedan toppen.

New York Times skriver också att bitcoin traditionellt har varit ett sätt att skydda sig mot inflationen, men också att kryptovalutor i allt större drag följer aktiemarknaden. Vilket gör valutorna mindre stabila vid svängningar.

Betyder kraschen och det försämrade skyddet mot inflationen att kryptovalutor har spelat ut sin roll? Är det här slutet för kryptomarknaden?

Svaret är sannolikt nej.

Det här är inte första gången som värdet på kryptovalutor störtdyker och det finns inga som helst indikationer på att den krasch som skedde nu skulle vara permanent på något vis.

Observera
Informationen på den här sidan är skriven efter bästa förmåga och kunskap med flera bidragande källor. Vi förbehåller oss rätten till att göra justeringar om något har blivit fel. Konsultera alltid flera källor innan du tar ekonomiska beslut och kontakta oss gärna om du hittar felaktigheter i texten.