Det är många som tänker så miljövänligt och grönt som möjligt idag. Vi strävar efter att köra mindre bil (eller åtminstone elbil), källsorterar, reser inte lika ofta till Thailand med långflyget och undviker plastmaterial mer än någonsin.

Men vad vi köper och vad som rullar på fyra hjul kan bara påverka en liten del av vår framtida miljö. Den som vill påverka så mycket som möjligt behöver använda sina pengar och investera dem hållbart.

Tacksamt nog är det just nu ett extremt stort fokus på gröna och hållbara fonder. Det gör det enklare än någonsin att investera pengarna rätt för en bättre framtid. Men vad innebär det att investera i gröna fonder och var kan man läsa mer?

Här är några tips på var du hittar mer och bra information om hållbara investeringar.

Lästips: Hållbara och gröna fonder – 10 bästa fonderna

Naturskyddsföreningen

Intresset för att spara hållbart ökar. Ju fler som placerar sina pengar med hänsyn till miljön desto snabbare kan vi se förbättringar i finansbranschen och påverka bankerna att utöka utbudet av miljömässigt hållbara sparprodukter.

Så skriver Naturskyddsföreningen på sin webbsajt. Här hittar du fyra utmärkta tips om hur du investerar i hållbara fonder. Föreningen går igenom hur du får en grönare pension, sparar hållbart, satsar på miljöprojekt och nämner slutligen även miljömässiga lån.

Läs mer om gröna finanstips på naturskyddsforeningen.se.

Svanen

Genom Svanenmärkningen har vi tillsammans direkt påverkat företag till en minskad miljöpåverkan. Genom Svanenmärkta fonder och investeringsprodukter kan du nu påverka företagen indirekt genom ditt ägande.

Visste du att det finns svanenmärkta fonder? Det är ett utmärkt riktmärke för dig som vill börja att investera i hållbara fonder. När du väljer en svanenmärkt fond så vet du att det inte ingår företag som exempelvis handlar med olja, kol, tobak eller vapen. En kanonbra start för ditt nya, gröna sparande helt enkelt.

Läs mer om svanenmärkta fonder på svanen.se.

Investera rätt så slipper du företag som handlar med olja och kol. Foto: Malcolm Lightbody, Unsplash

Pensionsmyndigheten

Hållbara fonder och ansvarsfulla investeringar handlar om att verka för att företag bakom de värdepapper fonden investerar i tar hänsyn till hållbarhet, och redovisar sitt arbete för miljö, socialt ansvar och ägarstyrning.

Pensionsmyndigheten har en utmärkt sida om hållbara fonder och ansvarsfulla investeringar. Där kan du läsa om hållbarhetsrisker, fonder som är anslutna till FN-initiativet PRI samt om de nya EU-regler om hållbarhetsinformation som trädde i kraft den 10 mars 2021.

Här är de just nu fem hållbara fonderna med bäst, genomsnittlig avkastning under en 5-årsperiod:

  1. Handelsbanken Hållbar Energi A1 (24,3 %)
  2. Handelsbanken Hälsovård Tema A1 (17,8 %)
  3. Handelsbanken USA Index Criteria A1 (17,2 %)
  4. BlackRock – Sustainable Energy A2 (16,5 %)
  5. CB Save Earth Fund RC (14,5 %)

Se hela listan och filtrera på fonder här.

Läs mer om hållbara fonder för pensionssparande på pensionsmyndigheten.se.