Affiliate marketing är ett sätt för dig att tjäna pengar på internet. Här i Sverige kallas det även kort för affiliatemarknadsföring och det handlar om att nätbutiker och tjänster betalar dig en kommission när näthandlare köper något från dem. Det handlar om marknadsföring via parterskap och här får du en kort introduktion till vad det betyder.

Så här fungerar affiliate marketing (i sin enklaste form)

 1. Du registrerar dig hos affiliatenätverk och anmäler ditt intresse hos olika annonsörer (nätbutiker och tjänster) om att få ingå ett partnerskap med dem.
 2. När du är godkänd hos affiliatenätverket och minst en annonsör så skapar du en unik affiliatelänk som bara gäller för dig. Den visar du sedan på olika sajter på internet.
 3. En besökare på exempelvis din webbsajt klickar på din unika affiliatelänk och hamnar hos butiken / tjänsten. Om besökaren gör ett köp där så registreras köpet hos affiliatenätverket. Normalt får du en procentandel av köpebeloppet.
 4. Efter cirka 30 dagar så fastställs köpet och du kan plocka ut pengarna.

Det här är en affiliate

Det är du som är en ”affiliate”, även kallat en publicist eller publisher. En affiliate är den som visar affiliatelänkar och bannerannonser mot att få en provision eller fast betalning för varje klick eller köp till partnerbutiker och tjänster.

Det här är ett affiliatenätverk

Affiliatenätverket är en tjänst som har samlat många butiker och tjänster som erbjuder affiliatemöjligheter till dig som publicist. Här registrerar du dig som person och din sajt (eller sajter om du har flera). Sen begär du om partnerskap hos annonsörerna.

Det här är en annonsör

En annonsör är den butik eller tjänst som erbjuder affiliatemöjligheter till dig som publicist. De erbjuder ofta både affiliatelänkar och bannerannonser. Beroende på annonsör så kan de erbjuda en procentbaserad provision per köp eller en fast summa.

Foto: micheile dot com, Unsplash

Så mycket pengar kan du tjäna på affiliate marketing

 • Den goda nyheten är att affiliate marketing inte har något tak för hur mycket pengar du kan tjäna. Om du har en stor skara följare på sociala medier eller YouTube, eller har flera riktigt välbesökta webbsajter så har du stor potential att tjäna mycket pengar varje månad.
 • Den sämre nyheten är att det krävs hårt arbete och hög trafik till dina affiliatelänkar för att du ska tjäna några stora pengar. Många marknadsför affiliate marketing som det ultimata sättet att tjäna pengar snabbt, men det krävs dedikerad tid och mycket arbete!

När det ger dig in i affiliate marketing så gäller det att du inte har dina förhoppningar på fel ställe. Du kommer sannolikt inte att få tusenlappar i plånboken direkt. Men om du planerar långsiktigt och testar dig fram med placering av affiliatelänkar på din sajt/sajter så kommer du med tiden att märka skillnad i inkomsterna (= de kommer att öka).

Här är vad som påverkar intäkterna när du arbetar med affiliate marketing:

 • Vilka nischer och butiker/tjänster du använder dig av: Detaljhandeln ger några få procent i provision per köp medan exempelvis låneindustrin kan ge dig över tusenlappar per registrerat lån. Ju mer pengar det går att tjäna, desto högre är konkurrensen från andra som vill ha en del av kakan.
 • Hur mycket trafik du kan skicka till affiliatelänkarna: Ju fler ser dina länkar desto större chans att någon klickar på den, vilket ökar chansen att någon köper av annonsören så att du får provisionen. Det krävs att du har hög trafik för att du ska tjäna de stora pengarna, inte minst då du så klart måste skatta på intäkterna precis som med vilken annan inkomst som helst.

Svenska affiliatenätverk och affiliateprogram

Det finns inte många affiliatenätverk i Sverige, men de som finns har ett brett utbud inom alla marknadsområden. Här är några av våra favoriter som du kan testa. Tänk på att det är kostnadsfritt att registrera sig, men läs alltid villkoren så att du vet vad du ger dig in på

Adtraction

Exempel på annonsörer är Zmarta, Svea, StayHard, Guldfynd, Lindex, HiFi Klubben, Komplett, Granngården, Mathem, Babyland, Lekia, Outdoor Experten, C More, Telenor, Storytel och 3.

Adrecord

Exempel på annonsörer är Allabolag, Apotek365, Avanza, BookBeat, Calixter, CoolStuff, Fello, GameShop, iPhonebutiken, Joyland, Ivacy VPN, Kry, KungSängen, Lovebox och Lyko.

Awin

Exempel på annonsörer är Prisjakt, Pricerunner, Coop, Visma, Refunder, Trumf, Studentkortet, Indiedays, Bonusway, Finn, Apprl, ShopAlike och Mecenat.

Adservice

Exempel på annonsörer är Re:member, Lendo, Telenor, 3, L’easy, One.com, Proshop, Halebop, Telia, Santander, Coop Bank, Carat, Skyscanner, Verisure och Banknorwegian.

OBS: Alla exempel är just exempel och de kan ändras precis när som helst. Kolla mer respektive nätverk vad som gäller just idag.

Gör en plan för din affliate marketing innan du sätter igång. Det hjälper dig i längden och du kan fokusera på det som är viktigt. Foto: Green Chameleon, Unsplash

Tänk på det här INNAN du börjar med affiliate marketing

 • Välj en nisch som passar dig. Hitta en nisch som passar just dig och dina intressen. Helst ska nischen vara bra betald från annonsörerna, men det viktiga är att du tycker om att arbeta med ämnet. Annars riskerar du att tappa intresset och inte vill lägga arbetet som krävs för att få affiliatelänkarna att generera pengar åt dig.
 • Bygg upp kvalitetstrafik. Det kanske absolut viktigaste är att skaffa kvalitetstrafik till dina länkar och reklamannonser. Det handlar om besökare som VILL klicka på länkarna och VILL köpa den produkt eller tjänst som erbjuds via din annonsör. Det här är det absolut svåraste eftersom det krävs tid, arbete, svett och lite tårare för att testa sig fram vad som fungerar i content-väg för just dina länkar.
 • Marknadsför måttligt. Det kan vara lockande att använda affiliatelänkar till precis varje nyckelord, produkt och butiksnamn du nämner på dina sajter. Men det leder oundvikligen till att du förlorar både trafik och inkomster i längden. Tänk långsiktigt och använd måttlig marknadsföring på väl utvalda (och testade!) platser på dina sajter.
 • Märk tydligt när du annonserar. Det är viktigt att du alltid tydliggör för besökaren när du använder annonser på din sajt. Du får aldrig dölja dina affiliatelänkar så att besökarna inte vet om att de är just det. Många affiliate kräver att du har en specifik text i anslutning till de sidor som har annonser, både affiliatelänkar och reklambanners.
 • Glöm inte skatten. Skatteverket är tydliga med att du måste betala skatt på dina inkomster och hur du gör det beror lite på vilket affiliatenätverk du använder. Vanligt är att nätverket betalar in skatten åt dig så att du får ut din provision som färdigskattad lön – men lita aldrig på att det är så. Kolla noga så att det blir rätt, annars riskerar du en skattesmäll.

Du betalar skatt på affiliate marketing-intäkterna

Du måste betala skatt på alla dina intäkter från din affiliate marketing. Skatteverket har mycket information som du kan ta del av och många affiliatenätverk hjälper dig genom att betala in skatten direkt så att du slipper fundera på det. Vi rekommenderar starkt att du besöker skatteverkets webbsajt och läser mer där innan du sätter igång med annonseringen.

Om du fortfarande är osäker på vad som gäller så kan du kontakta Skatteverket för vidare rådgivning. De vill inget hellre än att allt bli rätt från början och svarar gärna på dina frågor. Du hittar relevanta kontaktuppgifter här.

Observera
Informationen på den här sidan är skriven efter bästa förmåga och kunskap med flera bidragande källor. Vi förbehåller oss rätten till att göra justeringar om något har blivit fel. Konsultera alltid flera källor innan du tar ekonomiska beslut och kontakta oss gärna om du hittar felaktigheter i texten.