Att ha lite pengar på kontot kan ge vem som helst en klump i magen. Speciellt om det dröjer innan det kommer in nya pengar igen. Speciellt du som har barn och ser hur pengarna fullkomligt flyger iväg vet nog vad jag menar.
Även den som har det ekonomiskt bra kan väldigt snabbt finna sig i en mycket obekväm situation av att inte ha tillräckligt med pengar till mat eller drivmedel. Kanske går det inte att betala hyran eller den senaste elräkningen. Och oförutsedda händelser kan förstöra vilken budget som helst.
Så vad gör man om det finns lite eller inga pengar kvar på kontot – med ett gapande tomt kylskåp, tomt i bensintanken och en obetald hyra? Här är några knep på hur du snabbt får in pengar eller åtminstone får lite lättnad genom bidrag från tredje part.
Lästips: Försäkringskassan har långa handläggningstider – upp till åtta månader
Kom ihåg
Oavsett anledningen till att du har ont om pengar så finns ingen skam i att det är tomt på kontot. Det är svårare att be om hjälp eller att ringa det där samtalet till banken om stoltheten eller skammen kommer i vägen. Genom att erkänna för sig själv (och i viss mån sin omgivning) hur situationen ser ut är det lättare att ta stegen som behövs för att nå en lösning.
En utmaning som många har är att den mentala och fysiska orken blir starkt lidande när det är ont om pengar. Man mår helt enkelt dåligt och orkar i vissa fall inte söka hjälp, än mindre lyfta telefonluren. Om du kan – ta hjälp av en familjemedlem eller vän som kan bistå i sökandet efter stöd!
Har du fler tips på personer och organisationer man kan vända sig till när det är ekonomiskt skralt? Skriv ett mejl och tipsa här.
5 tips om det är akut med pengar
Är det ett läge där du står helt utan mat eller pengar går det inte att vänta långa handläggningstider för bidrag hos olika myndigheter. I det här läget måste du vända dig till andra parter som kan ge ett kortsiktigt bistånd för att läsa det mest akuta läget, framför allt om du är en familj med barn.
Ta hjälp av familj och vänner
Jag vet, det här är det sista många vill göra. Att känna sig som en belastning och be om pengar är aldrig roligt – men om du har en familj så är det också ditt första och bästa skyddsnät när det är akut läge. Viktigt är att vara transparent med hur situationen ser ut och om det inte finns möjligheter att betala tillbaka på kort sikt bör du vara tydlig med det. Prata med familjen först.
Svenska kyrkan
Vissa församlingar i Svenska kyrkan erbjuder hjälp i form av matkassar eller andra förbrukningsvaror. Ibland även med ekonomiskt stöd. Det skiljer mellan de olika församlingarna hur akuthjälpande de kan vara, så prata med just din församling och se vad de kan göra. Alla församlingar erbjuder dock samtal och stöd med samtal hos en präst eller diakon. De kan ofta hänvisa dig vidare med nya kontakter. Sök din lokala församling här.
Frälsningsarmen
Frälsningsarmen kan bistå med hjälp när det är riktigt akut. Genom att söka sig till en lokal kår finns chansen till samtal, stöd och rådgivning. En del kårer har även möjlighet att bistå med en matkasse. När du kontaktar Frälsningsarmben får du beskriva din situation och efter en bedömning av läget är det ibland möjligt till snabb hjälp. Läs mer om hjälpen och kontakta din lokala kår här.
Giving People
Giving People är en fristående organisation som hjälper utsatta barn och ungdomar som lever i fattigdom. Organisationen hjälper familjer med barn som lever i ekonomisk utsatthet och arbetar förebyggande där det är möjligt. Giving People skriver på sin sajt att de arbetar med akut hjälp av mat och andra viktiga förnödenheter till barnfamiljer. Läs mer om deras arbete och sök hjälp här.
Sälj prylar på nätet
När det är akut gäller det att snabbt få kapital till att lösa situationen, och då behöver man ibland sälja av sånt som bara ligger hemma. Gamla och urväxta kläder, den där cykeln som inte längre används eller andra prylar som är oanvända. I värsta fall måste du kolla på sånt som du inte vill sälja av. Jag vet, det här är ett uppenbart tips egentligen, men ibland behövs en påminnelse om att kriser kräver handling.
Tips
Att hela tiden ha momentum är viktigt. Visst måste man få stanna upp och andas också, men när det är akut och illa behöver du hålla dig i rörelse. Annars är det lätt att fastna i en negativ tankeloop som är svår att komma ur. Aktivera dig sjäv så mycket det går med olika saker för att inte stanna upp i processen med att söka hjälp och lösningar.
Svårt att sova? Det kan hjälpa att ha papper och penna vid sängen; skriv ner alla dina tankar när de dyker upp och lätta sinnet genom att föra över allt du funderar på till pappret. Det krävs lite övning, men det är ett bra sätt att få ut funderingarna ur tankarna så att du kan ta tag i dem när det är mer lämpligt, som dagen efter.
Socialtjänsten och kommunen
Du har alltid rätt att ansöka om försörjningsstöd hos din hemkommun. Det finns inga garantier att socialtjänsten godkänner att stöd utbetalas, men du har alltid rätten att få din sak prövad.
Det ekonomiska biståndet från socialtjänsten är det sista skyddsnätet för svenska invånare. Målet är att fånga upp de som har försörjningsproblem och inte kan få in pengar på något annat vis, och att ge en skälig levnadsnivå till de som mest behöver det.
Det finns två delar av det ekonomiska biståndet:
- Försörjningsstöd
- Livsföringen i övrigt
Försörjningsstödet är menat att tillgodose dina regelbundna utgifter. Alltså sånt du betalar löpande varje månad, som hyran. Stödet består av två delar, den ena är riksnormen och den andra är fem kostnadsposter utanför riksnormen. Pengarna ska täcka allt från livsmedel, kläder och skor till förbrukningsvaror och telefonabonnemang. Men även boende, elförbrukning, försäkringar och liknande.
Livsföringen i övrigt handlar om att täcka kostnader för sånt som ingår i den skäliga levnadsnivån, men som är enskilda kostnader som uppstår då och då. Exempel på det är tandvård, glasögon, sjukvård, flyttkostnader, begravningar och medicin. Här görs individuella bedömningar varje gång något nytt måste inhandlas.
Att beviljas stöd är ingen garanti. I vissa fall räcker det att exempelvis hyran är för hög för att du inte ska få bidrag till den, eller att du har fått pengar från annat håll. Exempelvis bidrag från Majblomman. Då kan socialtjänsten peka på att du har inkomster och ge dig avslag.
Läs mer om vad som gäller för det ekonomiska biståndet här.
Tips när det saknas pengar till kläder och aktiviteter
Majblomman
Majblomman är en organisation som delar ut ekonomiskt stöd till familjer med barn när pengarna inte räcker till. Det kan exempelvis vara att barnet saknar en cykel, att det inte finns pengar till nya kläder eller att fritidsaktiviteterna är för dyra (exempelvis fotboll eller innebandy). Majblomman finns i många städer runt om i Sverige och du ansöker om pengar där du bor via den lokala föreningen. Läs mer om hur du ansöker här.
Svenska kyrkan
Svenska kyrkan har ett stort antal stiftelser och fonder som hjälper dig att få bidrag för olika aktiviteter och behov. Du kan söka under en 1,5 månad varje år – från den 15 maj till 30 juni. Det finns totalt 13 stiftelser och fonder att söka från. Kolla vad som gäller för just den fonden du vill ha bidrag från; de riktar sig till olika behov och åldrar. Se hela listan och läs hur du söker här.
10 spartips om mat för dig som har lite pengar
Här får du tio grundläggande tips som hjälper dig att hålla nere kostnaderna. Jag hade kunnat säga att du ska samla lånen, byta till ett bättre elavtal eller se om du kan få ner kostnaden för bredbandsavtalet. Men det är inte den typen av spartips du behöver när det krisar. Det är mer långsiktiga lösningar för ett mer ekonomiskt tänkande och passar bäst till en annan lista.
1. Planera maten och köpen – ät innan du handlar
Det mest grundläggande rådet är att se hur mycket pengar du har kvar till mat, och gör en matlista utifrån det. Ät något innan du går till matbutiken (om du kan) så att du inte går hungrig. Kom ihåg att läsk, godis och kakor får finnas med som något extra när det verkligen, verkligen behövs och går, men det bör inte vara något som följer med i korgen varje gång.
2. Håll koll på jämförpriserna – köp storpack
Du har säkert sett att många varor i butikerna visar literpris och kilopris. Det är viktigt att hålla koll på jämförpriserna eftersom det hjälper dig att handla billigare i längden. Det finns även styckpris (ofta tabletter, som diskmedel) och pris per meter (toalett- eller hushållspapper). Med jämförpriser ser du att det generellt är bättre att köpa större förpackningar som i längden blir billigare.
3. Släng inga rester
Jag vet själv hur enkelt det är att skrapa av resterna från tallriken i återvinningshinken. Men om det är ont om pengar så gäller det att ta vara på allt. Har ni ätit en köttbit eller korv med potatis? Blir det mat över kan ni spara det och göra pyttipanna nästa dag. För lite kvar för att det ska räcka? Komplettera med grönsaker eller macka när det finns. Spara alla rester och se till att så lite som möjligt slängs!
4. Ät mer vegetariskt
Kött är generellt dyrare än grönsaker, även med de allt högre matpriserna. ICA-handlarna tjänar miljarder medan priserna på kött och fisk ständigt ökar, men det går att komma undan lite billigare om familjen kan acceptera mer vegetariskt på tallriken. Det finns mängder av rätter som kostar dig runt 10 kronor per portion. Exempelvis linsstroganoff!
5. Baka eget bröd
Priserna på råvaror har ökat de senaste åren, men du kan fortfarande spara pengar på att baka ditt eget bröd. Det är inte bara billigare i många fall, utan även mycket godare och matigare med mindre luft i brödet. Ett bra exempel är klassikern surdegsbrödet. Frallor, tunnbröd och tekakor – du kan göra det mesta på ingen tid alls – billigt!
6. Handla i säsong
Köp det som är billigt för säsongen så kommer du undan mycket billigare i matkostnader.
- Under vintern är det framför allt rotfrukter, äpplen, kål och citrusfrukter som gäller.
- På våren ska du kolla efter primörer som färskpotatis, sparris, knipplök och rädisor.
- Sommaren bjuder på härliga bär och frukter
- Under hösten ska du gå efter grönsaker och svamp
Du måste så klart inte hålla dig inom ett fack hela året, men om du vet vad som är billigast att odla och köpa under de olika årstiderna så märks det i plånboken.
7. Laga mat som går att förbereda
Laga mat som är enkel att förbereda innan det är dags att äta. Då minskar risken att du köper dyra halvfabrikat som visserligen är enkla att använda, men som ökar kostnaden rejält. Ett exempel är pastasås som kan kosta 30-40 kronor i butik, men som enkelt går att slänga ihop för en tia med en burk krossade tomater, lök och vitlök. Preppa maten i god tid så går det snabbare och blir enklare att laga maten sen.
8. Storkok
Genom att köpa in lite extra (om du kan) ingredienser och göra storkok slår då två flugor i en smäll. Det blir både billigare i längden och du får mat som kan frysas in för framtiden. Du sparar helt enkelt tid och pengar! Det gör också att du kan ta med matlåda till jobbet eller räddar den tråkiga lunchen hemma. Grytor och soppor är utmärkt mat att göra i stora mängder.
9. Köp på dig basvaror när det är billigt
Det går aldrig att få nog av basvaror i hemmet. Det är bra och billigt mat som håller länge på hyllan, oavsett om det är i kylskåpet, frysen eller skafferiet. Konserver, pasta och andra torrvaror med lång hållbarhet är perfekt att köpa på sig i mängd när det är extrapris. Här är några exempel:
- Tonfisk på burk
- Krossade och passerade tomater
- Bönor och linser
- Pasta och olika sorters ris
Det finns många ingredienser och basvaror att spara undan för framtiden!
10. Kombinera mera
Var inte rädd för att udda kombinationer när det är skralt i skafferi och kylskåp. Eller om du hittar vissa varor till extrapris. Barnen får helt enkelt finna sig i att den där middagen ser annorlunda ut än vad den brukar, och kanske är det inte favoriten som serveras. Men ofta går det att kombinera friskt innan det gnälls för mycket. Våga prova något nytt och gå utanför de vanliga matramarna i hemmet!
FAQ
Jag har inga pengar till mat – hur gör jag?
Kontakta omedelbart socialtjänsten i din hemkommun. Förklara situationen och skicka in en ansökan om bidrag. Du kan även prata med Svenska kyrkan, Frälsningsarmen och Giving People. Förklara situationen för familj och vänner som du vet är förstående, de kan ibland hjälpa i den värsta krisen.
Är det garanterat att få ekonomiskt stöd från socialtjänsten?
Nej. Du är aldrig garanterad stöd, men om du uppfyller kraven så kan du få snabb hjälp. Socialtjänsten är det sista skyddsnätet för många familjer och framför allt barnfamiljer har större chans att få bidrag på olika vis när det krisar.
Jag mår psykiskt dåligt av att inte ha pengar – vem kan jag prata med?
Kontakta din vårdcentral och förklara situationen. Du kan få råd och hjälp via sjukvården. Om du inte vill prata med en läkare (eller inte kan betala för det) finns samtalsstöd hos Svenska kyrkan och Frälsningsarmen. Även kommuner har ekonomisk rådgivning som är kostnadsfri.