Arvskiftesgruppen betalar ut arvet från en avliden person och fördelar tillgångarna mellan arvingarna. Om personen har pengar hos Swedbank måste du gå igenom flera steg innan tillgångarna betalas ut. Här får du reda på allt om arvskiftet och hur du gör hos banken.
Innehåll
Så får du arvet från Swedbank
- Gör bouppteckningen
- Registrera bouppteckningen
- Gör en arvskifteshandling
- Följ Swedbanks checklista för dödsbodelägare
- Skicka in fördelningsblanketen till Swedbank
Bouppteckning
Enligt lag ska det göras en bouppteckning som registreras inom fyra månader efter dödsfallet.
Om den avlidne har tillgångar hos Swedbank kommer banken att bidra med kapital- och räntebesked som visar eventuella tillgångar och skulder i banken. Det inkluderar alla former av sparkonton, fondkonton, bolån och liknande.
Du använder kapital- och räntebesked som en del av bouppteckningen. Om den avlidne har ett bankfack hos Swedbank måste du boka tid med banken för att inventera innehållet. Inventeringen ska också ingå i bouppteckningen.
När bouppteckningen är färdig måste den registreras hos Skatteverket. Den kan därefter användas som en form av legitimationshandling för dödsboet, och är ett krav för att Swedbank ska kunna betala ut arvet.
Lästips: BankID hos Swedbank – skanna ditt pass & nationella ID-kort
Arvskifteshandling
Arvskifteshandlingen är lika viktig som bouppteckningen. Den är ett skriftligt avtal mellan samtliga dödsbodelägare som berättar hur uppdelningen av tillgångarna ser ut. I arvskifteshandlingen inkluderas alla tillgångar och skulder.
Det skriftliga avtalet är inte det enda som avgör hur Swedbank delar ut tillgångarna. Det finns även testamente, arvsregler, gåvobrev och andra, relevanta handlingar som påverkar utbetalningarna.
Viktigt att tänka på: Du får göra en arvskifteshandling själv, men det är rekommenderat att en jurist hjälper till. Det kan kosta några kronor, men då vet du att de juridiska rättigheterna och skyldigheterna är tydligt kommunicerade.
Till skillnad från bouppteckning behöver arvskifteshandlingen inte registreras någonstans. Men spara alltid handlingen eftersom den är behjälplig om det uppstår konflikter eller frågor.
Checklista för dödsbodelägare
Swedbank har en utmärkt checklista som gör det lättare att bocka av allt du måste tänka på. Fördelen med checklistan är att du både får koll på vad som måste göras, och behöver inte leta runt på internet i onödan.
Här är de nio stegen som Swedbank nämner i checklistan:
- Bouppteckning eller dödsboanmälan
- Blankett för fördelning och utbetalning av arvet
- Fullmakt
- Testamente
- Utländska konton
- Aktier och fonder
- Tömma och avsluta bankfack
- Bolån
- Skicka in dokument till banken
Det finns även ett tionde steg som handlar om processen efter att rätt handlingar har skickats in.
Swedbanks checklista hittar du i sin helhet här.
Kontaktuppgifter till Arvskiftesgruppen
Du kommer i kontakt med arvskiftesgruppen via telefon och skickar in dina dokument via vanligt postgång.
För att nå bankens arvskiftesgrupp ringer du följande nummer på vardagar mellan 13-16:
08-58 59 82 34
Det är ett mycket snävt fönster för kontakt, så det gäller att du är snabb för att inte riskera långa kötider.
Adress för fullmakter och handlingar
Alla fullmakter, handlingar, uppteckningar och andra dokument som ska till arvskiftesgruppen måste gå till samma adress.
Swedbank Arvskifte
FE 930
107 77 Stockholm
Swedbanks kontakt med dig om arvet
När du har skickat in fördelningsblanketten till arvskiftesgruppen på Swedbank startar bankens interna process för arvskiftet.
Efter mottagning av fördelningsblanketten skickas ett SMS till kontaktpersonen på fördelningsblanketten. Det är en bekräftelse på att banken har tagit emot handlingarna.
Därefter ska du invänta ytterligare ett SMS från banken. Det signalerar att ärendet är påbörjat hos Swedbank. Tänk på att det kan dröja flera veckor innan du får det andra SMS:et.
Skulle det visa sig att banken behöver kompletterande handlingar kommer en specialist från arvskiftesgruppen att söka personlig kontakt.
Och slutligen, när arvet är fördelat till arvingarna meddelas detta med ett bekräftelsebrev. Det skickas med traditionell postgång. Personen som företräder dödsbodelägarna är mottagaren av brevet.
Så länge får du vänta på arvet
Det kan dröja flera veckor eller månader innan arvskiftesgruppen på Swedbank kan hantera just ditt ärende.
Kötiden för arvskiften ligger på upp till 10 veckor när det är hög belastning. Därför är det viktigt att du har tålamod och väntar in bankens handläggning.
Innan du skickar in blanketterna till Swedbank är det bra om du dubbelkollar att allt som behövs finns med. Om det visar sig att du måste komplettera med något fördröjs utbetalningen ytterligare.
Alla ärenden som skickas in till arvskiftesgruppen hanteras i den ordning de kommer in till banken. Det gäller oavsett om du är privatperson eller boutredningsman.
Ekonomisk och annan rådgivning
Om det visar sig att du är mottagare av en större summa som arv kan det vara bra att prata med en rådgivare om eventuell placering av arvet.
Swedbank erbjuder möjligheten till rådgivning i samband med utbetalning av arvet. Det är inget som sker automatiskt, utan du måste själv kontakta banken för att boka tid för detta.
För mer information om dödsbo, bouppteckning och mer kan du läsa på Swedbanks officiella webbsajt här.
FAQ
Vad är telefonnumret till Arvskiftesgruppen på Swedbank?
Telefonnumret är 08-58 59 82 34.
Vilka öppettider har Arvskiftesgruppen på Swedbank?
Öppettiderna är mellan 13 och 16 på vardagar.
Vilken adress har Arvskiftesgruppen på Swedbank?
Alla dokument och handlingar skickas till följande adress:u003cbru003eu003cstrongu003eSwedbank Arvskifteu003cbru003eFE 930u003cbru003e107 77 Stockholmu003c/strongu003e
Observera
Informationen på den här sidan är skriven efter bästa förmåga och kunskap med flera bidragande källor. Vi förbehåller oss rätten till att göra justeringar om något har blivit fel. Konsultera alltid flera källor innan du tar ekonomiska beslut och kontakta oss gärna om du hittar felaktigheter i texten.