Varje år väljer Skatteverket ett eller flera områden som granskas extra noga inför deklarationen. För 2024 är det framför allt uthyrning av bostäder i andrahand som kommer att kontrolleras.
Så kallad privatuthyrning har blivit mycket populärt i svårare tider när ekonomin är begränsad. Du kan enkelt tjäna många tusenlappar varje år på att hyra ut din egen eller en extra bostad, men det gäller att vara noga med rapporteringen till Skatteverket.
Lästips: Skatteåterbäring i april 2024 – så gör du
Så mycket får du tjäna skattefritt på uthyrning
Att hyra ut sin bostad kan ge dig upp till 40 000 kronor varje år – helt skattefritt.
Allt utöver 40 000 kronor måste deklareras och beskattas med 30 procent. Alltså, om du tjänar 60 000 kronor ska du deklarera 20 000 kronor och betala 4 000 kronor i skatt.
Om du hyr ut mer än en bostad är det 40 000 kronor skattefritt per bostad som gäller.
Viktigt att tänka på
Du får bara göra schablonavdraget som nämns ovan för de månader du har ägt bostaden.
Exempel: Om du har ägt bostaden du hyr ut i åtta månader minskar summan du får tjäna skattefritt i relation till antalet färre månader för året. Du kan räkna så här: (40 000 / 12) x 8 = 26 667 kronor skattefritt.
Reglerna är olika beroende på bostadstypen
Det skiljer sig en hel del i vilka avdrag du får göra beroende på vilken typ av bostad du hyr ut.
Reglerna är nämligen olika för småhus/ägarlägenheter, bostadsrätter, hyresrätter och bostadsrätter i oäkta bostadsrättsföreningar.
Det ska inte vara för enkelt, eller hur?
Om du har ett småhus eller en ägarlägenhet kan du göra extra avdrag på 20 procent för att täcka dina driftskostnader. Exempelvis sophämtning, vatten och el.
För bostadsrätter kan du göra avdrag för avgiften du betalar till bostadsrättsföreningen. Exakt hur mycket beror på storleken på ytan du hyr ut och tiden.
Har du en hyresrätt? Då kan du göra avdrag för hyran du betalar till hyresvärden. Är ni två som står på förstahandskontraktet ska eventuellt överskott efter schablonavdraget deklareras som kapitalinkomst hos båda. Summan delas jämnt mellan båda (alltså, om överskottet är 7 500 kronor ska du deklarera 3 750 kronor och din respektive 3 750 kronor).
Tips: Har du kontrollerat med hyresvärden så att andrahandsuthyrning är tillåtet?
Skatteverket har en utmärkt sida med exempel och uträkningar du kan läsa här.
Skatteverket kan straffa dig – även om du gör ”rätt”
Något många kanske missar är att uthyrning av bostaden till många olika personer under kortare perioder kan klassas som verksamhet.
Om så bedöms vara fallet för just din uthyrning blir det genast betydligt knepigare eftersom du kan bli momspliktig. Din uthyrning kan alltså jämställas med exempelvis hotellverksamhet.
Är du det minst osäker på vad som gäller för just din uthyrning är det bäst att kontakta Skatteverket och fråga. Se till att ha ett underlag med alla uthyrningar tillgängligt, du kommer att behöva det.
Om du inte deklarerar dina uthyrningsinkomster
Den som inte deklarerar sina uthyrningsinkomster på rätt sätt kan få rejält med problem.
Skattebrott ger i värsta fall rättsliga konsekvenser med böter eller fängelse som följd.
I de flesta fall får man betala utebliven skatt plus ett så kallat skattetillägg. Hur mycket tillägget landar på skiljer sig beroende på flera faktorer, bland annat hur allvarligt skattebrottet anses vara.
Har du glömt att deklarera dina uthyrningsinkomster kan du kontakta Skatteverket och begära rättelse. Då får du chansen att betala in pengarna innan myndigheten själva kommer på att du har gjort fel, och slipper därmed de dyrare konsekvenserna.
Blocket och Airbnb rapporterar till Skatteverket
Har du använt en uthyrningstjänst som Blocket Bostad eller AirBnb? Då kommer dina beräknade inkomster rapporteras direkt till Skatteverket.
Nya EU-direkt med rapporteringsplikt för så kallade plattformsoperatörer tvingar dem att skicka in uppgifter till myndigheten. Det gäller även andra typer av tjänster, som försäljning av prylar på Blocket och Tradera.
Svenska plattformsoperatörer rapporterar intäktsuppgifter så att de syns på ”Mina sidor” på Skatteverkets webbsajt från april månad. Har du hyrt ut din bostad via utländska tjänster kan det dröja längre, men är det inom EU så dyker de upp förr eller senare.
Via Aftonbladet