Oavsett om du har mycket eller lite pengar kvar vid slutet på månaden så bör du göra en budget.
En budget är det mest grundläggande verktyget för att hålla koll på vardagsekonomin. Och budgeten kan ge dig värdefulla insikter som sänker dina utgifter, ger dig mer pengar över i slutet på månaden och hjälper dig att låna pengar i framtiden.
Här tipsar vi om de viktigaste sakerna du måste veta om budgetar och hur man gör dem. Vill du ha en budgetmall? Du hittar det i slutet på artikeln.
Vad är en budget?
Enklaste förklaringen på en budget är att den tydligt visar alla dina inkomster, utgifter och hur mycket pengar som du har kvar i slutet på månaden.
En budget kan göras månad för månad samt över hela året. Målet är att bryta ner alla dina utgifter och inkomster som är återkommande månadsvis.
Du får en tydlig översikt och får inga otrevliga överraskningar. En bra koll på dina pengar helt enkelt.
Varför behöver jag en budget?
Det är busenkelt egentligen. Med en budget får du stenkoll på din ekonomi och vet alltid exakt hur mycket pengar du har att röra dig med.
En bra budget gör också att du har koll på återkommande utgifter varje månad och årligen. Den hjälper dig dessutom att sänka dina utgifter.
Hur då undrar du kanske?
Med en budget ser du alla dina utgifter. Och därigenom ser du vilka hål i ekonomin som du kan fylla. Det är lättare att se vart pengarna går om du faktiskt skriver ner det.
En budget hjälper dig också att låna pengar om du skulle behöva det. Inte till krediter och annat otyg, utan när du gör stora lån hos din bank, exempelvis bolån där lånegivaren vill se att du har koll på ekonomin.
Vad ingår i en budget?
- Dina fasta inkomster (efter skatt)
- Dina fasta och rörliga utgifter
Den enklaste budgeten är en enkel lista med alla dina fasta inkomster (netto – räknat efter att skatten är dragen) samt alla dina fasta utgifter.
Utgifterna delas i två kategorier – fasta och rörliga.
Fasta utgifter som du betalar varje månad utan undantag är exempelvis lån, mat, hyra och el.
Tänk på att ta med utgifter som du betalar årligen, halvårsvis eller kvartalsvis. Exempelvis bilskatten och försäkringar.
Ett tips: Gör ett utdrag från din internetbank så ser du alla inkomster och utgifter som registrerats på ditt konto. Kolla helst ett år bakåt i tiden om det är möjligt.
Hur gör jag en budget?
Det enklaste sättet är faktiskt att använda en enkel mall till Microsoft Excel eller Google Sheets. Du behöver bara fylla i dina intäkter och utgifter så fixar mallen resten åt dig.
Men bäst är att göra en egen budgetmall och utgå från den. Det hjälper dig att se varje siffra från start och du hittar ett bra arbetssätt utan att någon annan säger hur du ska göra.
En bra regel är att hålla sig till 50-30-20-regeln som säger att dina intäkter fördelas på följande sätt:
50 procent: Fasta kostnader
- Hyra
- Lån (studielån, bolån, billån med mera)
- Transport
- Mat
- Försäkringar (bil, hem, husdjur med mera)
- Internet
- El, vatten, värme
- Abonnemang (mobil, streamingtjänster, internet)
- Mobiltelefon
30 procent: Rörliga utgifter
- Äta ute
- Resor
- Presenter
- Kläder
- Inredning
- Sport, nöjen och hobbys
20 procent: Spara och investera
- Kapitalbuffert
- Pensionssparande
- Investeringar
- Korttidssparande
Kom ihåg att 50-30-20-regeln inte är en fast regel. Den är flytande och kommer sannolikt att behöva justeras lite efter just din ekonomi. Men den är en utmärkt riktlinje för att du ska kunna spara till en ordentlig buffert och samtidigt pensionen.
Ett räkneexempel
Vi kan låtsas att du har intäkter på 35 000 kronor efter skatt varje månad. Med 50-30-20-regeln får maximalt 17 500 kronor gå till utgifter, 7 000 ska sparas och de återstående 10 500 kronorna är resterande till rörliga kostnader.
Varje månad har du följande utgifter:
- Hyra: 6 000 kronor
- Mat: 4 000 kronor
- Hem- och sjukförsäkring: 300 + 300 kronor
- Internet och mobil: 300 + 400 kronor
- El och vatten: 800 + 200 kronor
- Billån och bensin: 800 + 700 kronor
Totalsumma: 13 800 kronor.
Med alternativet ovan får du 3 700 kronor extra till rörliga kostnader, alltså totalt 14 200. Om du har ett större hem och barn så får du däremot räkna med att de 3 700 kronor kanske blir ett avdrag på rörliga-kostnader-posten istället.
Glöm inte: Utvärdera din ekonomi regelbundet
Det är viktigt att inte göra en budget och sen glömma bort den.
Du måste utvärdera din ekonomi och underhålla din budget regelbundet. Helst kolla på den månadsvis så att du kan lägga till nya utgifter eller inkomster när de dyker upp.
Försök också hitta lärdomar i din budget och se var de största utgifterna finns. Alltså de som du kan påverka så att kostnaderna minskar radikalt.
Och så klart – kolla om din budget faktiskt stämmer med verkligheten. Fick du X kronor över som du hade beräknat?
Observera
Informationen på den här sidan är skriven efter bästa förmåga och kunskap med flera bidragande källor. Vi förbehåller oss rätten till att göra justeringar om något har blivit fel. Konsultera alltid flera källor innan du tar ekonomiska beslut och kontakta oss gärna om du hittar felaktigheter i texten.