Du måste inte starta företag för att fakturera andra. Du kan vara så kallat egenanställd och låta en tredje part skicka fakturor åt dig, både till företag och privatpersoner. Här får du veta allt viktigt om fakturering utan företag och som privatperson.
Kan man fakturera som privatperson?
Ja.
Du kan fakturera som privatperson, men du måste använda dig av ett företag som skickar din faktura åt dig. Det kallas då att du är egenanställd och slipper skaffa en egen F-skattsedel.
Du får inte skicka fakturor själv hur som helst. För att kunna så kallat ställa ut en faktura mot en privatperson eller ett företag krävs F-skattsedel. Det finns också regler som styr hur en faktura får se ut.
Det är inte krav på att du startar ett eget företag om du vill skicka fakturor. Du kan använda en tredje part som gör det åt dig. Exempel på sådan part är Frilans Finans och Cool Company.
Kom ihåg
Det finns tydliga regler för hur fakturor får se ut och vem som får skicka fakturor. Reglerna säger bland annat att du som privatperson inte får skicka en faktura personligen. Däremot via eget företag eller som egenanställd. Skatteverket har omfattande information om du vill läsa mer här.
Vad kostar det att fakturera utan företag?
Eftersom du lägger över ansvaret och arbetet på en tredje part måste du vara beredd på att betala en avgift för den möjligheten. Ofta är avgiften mellan 2 och 6 procent av beloppet du fakturerar.
Utöver det måste du förstå hur mycket av det fakturerade beloppet som går till tjänstepension, skatter och andra avgifter. Räkna med att lite mer än hälften av beloppet du fakturerar försvinner.
Om du behöver hjälp med att räkna procent för att förstå hur mycket pengar det rör sig om skan du använda verktyg för det.
Räkneexempel
För att göra det enklare att förstå hur uträkningen ser ut får du här två räkneexempel. De visar hur mycket du kan få beroende på faktureringsbelopp, ålder och faktureringsavgift.
Fakturering av 10 000 kronor med 6 % avgift
Låt oss anta att du är 55 år gammal och vill fakturera 10 000 kronor via Frilans Finans. Avgiften är 6 % och eftersom du redan är anställd hos ett annat företag betalar du den rekommenderade skatten på 30 %.
- Ditt fakturerade belopp: 10 000 kronor
- Avgift till Frilans Finans: 600 kronor
- Inkomstskatt och arbetsgivaravgift: 4 214 kronor
- Din tjänstepension: 309 kronor
- Lön på ditt konto: 4 802 kronor
Fakturering av 20 000 kronor med 3,95 % avgift
Om vi dubblar summan du fakturerar och minskar såväl avgiften som pensionsbetalningen, men behåller skatten, blir uträkningen istället så här:
- Ditt fakturerade belopp: 20 000 kronor
- Avgift till Gigger: 790 kronor
- Inkomstskatt och arbetsgivaravgift: 8 746 kronor
- Din tjänstepension: 497 kronor
- Lön på ditt konto: 9 967 kronor
Lästips: 12 yrken med hög lön och kort utbildning (minst 40 000 kr)
Hur fakturerar man utan företag?
Så hur går det till att skicka fakturor som privatperson?
För måste du skapa ett konto hos ett företag som hjälper dig med faktureringen. Det är lika enkelt som att bli kund hos vilken annan tjänst eller butik som helst på internet.
Därefter skiljer sig processen åt beroende på vilket företag du väljer, men ett ungefärligt upplägg som de flesta använder är följande:
- Lägg till företags- och kontakt uppgifter till den som ska faktureras
- Gå till fakturaverktyget och fyll i alla uppgifter som ska gälla på fakturan
- Skicka din faktura för granskning (internt hos företaget och INTE av den som faktureras)
- När fakturan är godkänd skickas den till fakturamottagaren, antingen samma dag eller på nästföljande vardag
- Du får betalt inom 24 timmar till samma dag fakturan betalas (tiden du väntar beror helt på om du vill ha expressbetalt, vänta normal tid eller avvakta med utbetalning tills fakturan är betald)
Svårare än så är det inte. Du kan gå från att inte ha ett konto hos något företag till att skicka din första faktura på ungefär 10 minuter.
Fem företag som hjälper dig med faktureringen
- Cool Company – 5,98 % avgift
- Frilans Finans – 6 % avgift
- Dostep – 5 % avgift
- Konsultfaktura – 3,49 % avgift
- Gigger – 3,95 % avgift
Jag har själv använt mig av Cool Company och Frilans Finans. Båda har fungerat utmärkt och utan problem. Deras kundtjänst har varit snabb och effektiv, problem har korrigerats på redan skickade fakturor och sajterna är modernt byggda. Inga konstigheter tycker jag. Har bara använt mobilappen från Frilans Finans och den är riktigt praktisk. Jag har ingen kunskap om hur bra eller dåligt Dostep, Konsultfaktura eller Gigger fungerar då.
Fördelar och nackdelar att fakturera utan företag
Det finns både fördelar och nackdelar med att fakturera som privatperson.
Väldigt enkelt förklarat så är fördelen att du slipper starta företag med allt vad det innebär, och nackdelen är att du förlorar pengar på det som du egentligen hade kunnat behålla.
Fördelarna
- Du behöver inte starta eget företag
- Du slipper löpande bokföring och årsbokslut
- Du slipper binda kapital i bolaget
- Du slipper fundera på försäkringar då det ingår
- Du kan få personlig assistans med faktureringen
Nackdelarna
- Du måste betala dyra avgifter till fakturabolagen
- Du får inte göra avdrag för utrustning
- Svårt att skala verksamheten ekonomiskt
- Går inte att planera din lön lika effektivt
- Begränsad kontroll på din verksamhet och ekonomin
Som du märker är det inte alltid läge att vara egenanställd och skicka fakturor via en tredje part.
Det är helt enkelt mycket dyrare än om du startar ett eget företag. Men! Ibland är det värt de extra kronorna att slippa starta eget.
Exempelvis om du bara gör ströjobb då och då. Du kanske hjälper till med några enstaka arbetstillfällen under året, och kan leva med några procents avdrag i avgifter. Då finns ingen bra anledning att starta bolag med allt administrativt arbete som det innebär.
Men vill du skala upp verksamheten och dra nytta av alla fördelar som möjligheten till avdrag ger – då ska du börja investera tid i att se hur man startar ett bolag.
Och om du planerar att köpa prylar som ska ingå i din verksamhet finns stora anledningar att starta eget företag. Du kan då göra avdrag för saker som mobiltelefon, dator, internet och allmän kontorsutrustning. Varför betala mer i onödan?
Lästips: Så tjänar du extra pengar på snabbast sätt
Håll koll på de dyra avgifterna
Vi har redan pratat om avgifter ovan, men de tåls att granskas närmare och förtydligas hur dyrt det faktiskt blir för dig att använda fakturabolag i längden.
Om vi antar att du under året skickar ett större antal fakturor med varierande summor och du betalar en fast avgift på mellan 2 och 6 procent så blir det rejält med pengar du förlorar.
Med fakturering på totalt 500 000 kronor på ett år är det 20 000 kronors skillnad på 2 och 6 procents avgift. Du betalar antingen 10 000 kronor eller 30 000 kronor i avgift. Tänk vad du hade kunnat göra för de pengarna istället för att ge dem till någon annan.
Om vi drar ner summan till en enskild faktura på 10 000 kronor är det istället 200 kronor alternativt 600 kronor du betalar. Det är en hel del i skillnad för den som behöver få in varenda krona.
Rätten till A-kassa som egenanställd
Har man egentligen rätt till A-kassa som egenanställd? Den frågan är minst sagt obekväm för många egenanställningsföretag eftersom ett fel här kan ställa till det rejält för dig som vill skicka fakturor som privatperson.
Det är extremt viktigt att du som få A-kassa har stenkoll på vad som gäller enligt rådande lagar och regler. Annars är risken att du blir av med A-kassan och i värsta fall blir återbetalningsskyldig.
Du MÅSTE prata med just din A-kassa INNAN du börjar fakturera.
För att behålla rätten till A-kassa som egenanställd gäller att du är en så kallat ”osjälvständig uppdragstagare”. Anses du istället vara en ”självständig uppdragstagare” ryker A-kassan eftersom du anses vara ett företag.
Här är hur du ska tänka kring skillnaden:
Självständig uppdragstagare – jämställs med företagare
En självständig uppdragstagare är någon som utför uppdrag på eget ansvar och utan kontroll eller arbetsledning. Du står själv för alla utgifter, tar uppdrag från flera uppdragsgivare samtidigt och avgör på egen hand vart arbetet ska utföras. Det kan också vara så att du själv redovisar inkomster skattemässigt, exempelvis som inkomst av näringsverksamhet.
Osjälvständig uppdragstagare – jämställs med anställd
En osjälvständig uppdragstagare har bara en eller två uppdragsgivare med mer än tillfälligt förhållande till dem. Du ställer din arbetskraft till förfogande när det behövs, utför endast en typ av tjänst eller arbete, och du ersätts för tiden det tar att utföra vad som ska göras. Det är uppdragsgivaren som kontrollerar och styr vad som ska göras, vart och tiden. Oftast har du inte tillgång till egna lokaler eller material.
Kom ihåg: Prata alltid med din A-kassa och ta reda på vad som gäller för just dina uppdrag och din fakturering. Tänk på att få kommunikationen med A-kassan skriftligt för spårbarhet och möjligheten att spara information.
Innan du väljer – fler tips att tänka på
Hur hög är avgiften på varje faktura?
Den inledande avgiften kan vara uppåt 6 % vilket är en stor del av kakan när fakturan ska betalas. Det finns aktörer som tar 2 % i avgift – varför vill du acceptera den högre kostnaden? Fundera på vad exempelvis Frilans Finans erbjuder som Konsultfaktura inte gör för att rättfärdiga en nära dubbelt så hög avgift.
Kan du vänta med utbetalningen?
Många egenanställningsföretag stoltserar med möjlighet till supersnabba betalningar, men ibland kanske du vill vänta med en utbetalning tills fakturan faktiskt är betald. Går det att be egenanställningsföretaget att automatiskt vänta med utbetalningar för fakturor tills de är betalda?
Finns telefon, chatt och mejl till företaget?
En av fördelarna med egenanställningsföretag är att du kan få råd, tips och hjälp med dina fakturor. Men det kräver också att bolaget har utmärkt kundtjänst som du faktiskt kan kontakta när du behöver hjälpen. Se till att bolaget du väljer har generösa öppettider och snabb tillgång till personlig hjälp, och helst inte bara via mejl.
Går det att sänka avgiften med tiden?
Vissa egenanställningsföretag erbjuder lojalitetsprogram som gör att du kan sänka avgiften de tar ju mer du använder dem. Frilans Finans är ett sådant bolag. Men kolla hur mycket du måste fakturera för att faktiskt ha nytt av lojalitetsprogrammet. Om du bara skickar småsummor kan krav på fakturering av 100 000 kronor för 1 % lägre avgift vara omöjligt högt.
Går det att fakturera arbete utomlands?
Om du planerar att utföra ett arbete utanför landsgränsen gäller det att egenanställningsföretaget tillåter fakturering för arbete utomlands. Speciella regler gäller för utomlandsarbete och det kan behövs ett A1-intyg från Försäringskassan. Läs mer om A1-intyg här.
Går det att fakturera trots betalningsanmärkningar?
Har du haft trubbel med ekonomin tidigare och sitter med betalningsanmärkningar? Kolla med egenanställningsföretaget så att det inte ställer till det. Alla bra aktörer på marknaden accepterar faktureringen även av de som har betalningsanmärkningar.
Kan du styra din semesterersättning på ett smidigt sätt?
Alla som arbetar har rätt till semesterersättning. Den stora frågan för dig är hur du vill ha den. Antingen kan du få den utbetald för varje faktura, alternativt undansatt på ett speciellt konto med utbetalning av hela summan på ett specifikt datum. I det fallet sätter egenanställningsföretaget undan 12 % av bruttolönen för utbetalning senare.
Finns kollektivavtal och avsättning till tjänstepensionen?
Det är inte alla egenanställningsföretag som har kollektivavtal. Du måste själv avgöra om det är viktigt att det finns ett sådan och huruvida du värdesätter pengarna som eventuellt inte betalas in till din tjänstepension. Om det är småkronor kanske det inte gör något i längden, men fakturerar du stora summor kan bristen på insättning till pensionen bli mycket kännbar.
Finns mobilapp för Android och iOS?
Fakturering direkt via mobiltelefonen är mycket praktiskt. De aktörer som har en tillhörande app (eller åtminstone en riktigt bra mobilsida) gör det lätt för dig som vill skicka fakturor på stående fot, eller kanske bara vill ha koll på obetalda fakturor som redan skickats.
FAQ
Kan jag fakturera utan företag / som privatperson?
Ja, det är möjligt med hjälp av egenanställningsföretag som sköter faktureringen åt dig. Exempel på det är Frilans Finans och Cool Company.
Kostar det att fakturera utan företag / som privatperson?
Ja, alla företag som hjälper dig att fakturera som privatperson tar en avgift på mellan 2 och 6 procent av det fakturerade beloppet.