Vintern 2023 kommer inte att vara lika dyr för svenska hushåll som den förra. Elkostnaden väntas vara betydligt lägre, men det finns ändå en risk att framför allt villaägare får kännbart högre räkningar än under de varma sommarmånaderna.
Även om vi kanske klarar oss undan de absoluta topparna i vinter så finns inga garantier att räkningarna inte blir skyhöga även i år. Det gäller att se över sin elförbrukning och hela tiden utvärdera förbrukningen för att hitta eltjuvarna.
Du kan så klart släcka lamporna varje gång du lämnar ett rum och spara några kronor. Men det är inte där de stora förbrukningarna eller kostnaderna finns. Här är var som verkligen gör skillnad på elräkningen.
Räkna ut elkostnaden här. Det här smarta verktyget gör det enklare att räkna ut hur mycket dina hushållsprylar drar. Ange watt eller kWh, antal timmar och elpriset så ser du kostnaden direkt.
💸 Jag vill inte se de största eltjuvarna – visa hur jag sparar pengar istället 💸
Största eltjuvarna i vinter – så sparar du på elkostnaden
Fem saker som drar hutlösa mängder el när de används och som du bör använda sparsamt i vinter – om du vill hålla nere elräkningen så klart. Har du egna, riktigt bra spartips? Skriv en rad till oss via mejl så lägger vi till i listan.
Uppvärmningen
Om du äger din bostad så är uppvärmningen den absolut största kostnaden. Här kan även små ändringar minska elförbrukningen rejält.
Minskar du värmen med en grad så kan energiförbrukningen gå ner med hela fem procent. Räknat på ett helt år blir det mycket pengar.
Om du sätter på golvvärmen i hemmet så drar den mellan 150 och 300 kWh per kvadratmeter och år. På mindre ytor så blir det inte speciellt farligt, men ska hela vardagsrummet värmas så sticker kostnaden iväg.
Här är ett exempel räknat på 5 kvadratmeter:
Med en yta på 5 kvadratmeter och ett ungefärligt kilowattpris på 2 kronor per kWh under vintermånaderna december, januari och februari, och att du kör golvvärmen 12 timmar om dagen så blir det så här dyrt:
Vi antar att golvvärmen drar 200 kWh per kvadratmeter och år. Det betyder att dina fem kvadratmeter skulle dra totalt 1 000 kWh om värmen var på dygnet runt, hela året.
Eftersom du bara har värmen igång när det är som kallast i tre månader så blir det istället 250 kWh. Och så under 12 timmar om dagen = 250 / 2 = 175 kWh.
Multiplicera förbrukningen med det ungefärliga kilowattpriset på 2 kronor och vi får 175 x 2 = 350 kronor.
Om du använder golvvärmen på det 25 kvadratmeter stora vardagsrummet:
Gör vi samma uträkning på en mycket större yta så blir det mycket dyrare så klart. Räknat på samma tre månader och 12 timmar om dagen så är förbrukningen inte längre 175 kWh, utan 625 kWh.
Det betyder att kostnaden ökar till 1 250 kronor för hela perioden. Tänk då ett rum på 60 kvadratmeter och ett högre elpris på 3-4 kronor per kWh.
Svenska hushåll dränerar sina buffertar inför hösten. Det blir allt dyrare att leva och svenska hushåll har det otroligt tufft ekonomiskt. Så pass att höstens pengar i princip är förbrukade redan innan kylan drar in över landet.
Hushållsapparater
Att köra diskmaskinen eller tvättmaskinen när elpriset är som högst är inte ekonomiskt. Det kanske till och med är bättre att du handdiskar just den där gången om det är riktigt kris med tallrikar.
Det är inte nödvändigtvis en hög kostnad per tillfälle om du har moderna maskiner i hemmet. En barnfamilj måste dock köra dem oftare än singelhushållet, och då drar kostnaderna iväg.
Ett exempel är en A-klassad diskmaskin som beräknas dra cirka 54 kWh per 100 diskomgångar. Varje tillfälle kräver cirka 8,4 liter vatten. Om du diskar varannan dag under en hel månad och elpriset är 2 kronor per kWh så blir det så här dyrt:
Vi antar att det är 30 dagar på en månad, så din familj diskar 15 tillfällen.
Elförbrukningen är då 0,54 x 15 = 8,1 kWh. Med kilowattpriset blir det en elkostnad på 16,2 kronor, multiplicerat med antal månader: 16,2 x 3 = 49 kronor.
Räkna vi in vattnet som har ett snittpris på 8,9 öre per liter så blir totalpriset så klart högre (men bara marginellt). Per disktillfälle kostar vattnet 0.0084 x 8,90 = 7,5 öre. Multiplicerat med 45 disktillfällen = 0,075 x 45 = 3,4 kronor.
Total el- och vattenkostnad är 52,4 kronor på tre månader.
Om du har en E-klassad diskmaskin så drar den upp till dubbelt så mycket el och 1,5x mängden vatten. Det kan alltså vara en riktigt bra idé att se över hushållsapparaterna i hemmet, även om det betyder en högre instegskostnad innan månadskostnaden går ner.
Varmvatten
Bor du i villa eller bostadsrätt så vet du garanterat att varmvattnet snabbt kan bli en stor kostnad. Den som duschar fem minuter extra varje dag får snällt öppna plånboken betydligt bredare än de som snålar med vattnet.
Exakt hur mycket en liter vatten kostar att värma beror helt på var i landet du bor och vilket uppvärmingssystem du använder i hemmet. Med en varmvattenberedare ligger elförbrukningen på mellan 3 500 och 7 000 kWh per år.
Varje extra liter varmvatten du använder ökar på den förbrukningen.
I genomsnitt har varje person i Sverige en vattenförbrukning på 140 liter per dygn. Cirka 50-60 liter är varmvatten, vilket betyder en ungefärlig elförbrukning på 3 kWh. Om vi räknar på 55 liter så är elkostnaden per liter 0,054 kWh.
Om vi säger att du duschar 3 minuter extra varje dag så går det åt ungefär 36 liter vatten enligt VA SYD. Det betyder 0,054 x 36 = 2 kWh. Med ett elpris på 2 kronor så kostar det dig 4 kronor att duscha tre minuter längre.
Låt oss säga att du duschar varje dag. På 30 dagar blir det 90 minuters extra duschande, eller 1 080 liter mer varmvatten = 0,054 * 1 080 = 58,3 kWh. Multiplicera med elpriset och du betalar 117 kronor per varje månad. Plus att du kan lägga de 90 minuterna på något roligare än en dyr dusch.
Så sparar du pengar på elkostnaden
Så hur sparar man pengar på att minska elförbrukningen? Det är nog lika enkelt som du kan föreställa dig, men låt oss gå igenom de absolut viktigaste sakerna du kan tänka på. Den här listan gäller framför allt dig som är husägare, men även den som hyr sin bostad och inte betalar direkt för uppvärmning av exempelvis vatten kan ha alla punkter i åtanke:
Diska och tvätta när elen är billig
Alla moderna hushållsapparater för disk och tvätt kan ställas in så att de kör på olika tider på dygnet. Om du betalar spotpris, det vill säga vad elen kostar varje timme istället för ett genomsnittspris, så kan du ställa in dem att köra när det är som billigast. Ofta betyder det att maskinerna måste köra på natten, vilket inte passar alla hushåll.
Duscha mindre
Nej, du behöver verkligen inte stå i duschen de där extra minuterna bara för att det är skönt. Stäng av vattnet och gå ur duschen istället. Det blir mycket billigare i längden. Speciellt viktigt är det att barnfamiljer har varmvattnet i åtanke eftersom barn gärna står länge under rinnande vatten. Ett tips är att ha en vattentålig alarmklocka inställd på fem minuter. När den ringer ska de direkt gå ur duschen. Smart, eller hur?
Ett tips: Jag använder själv Klockis från IKEA eftersom den är så smidig. Kostar 60 kronor och är superenkel att använda. Ställ in hur lång tid timern ska vara, vrid hela klockan åt höger och timern aktiveras. När det ringer vänder man bara tillbaka den. Inga knapptryck behövs för att stänga av den.
Undvik golvvärme och handduksvärmare
Det är bekvämt att använda golvvärme när det är som kallast på året, men det kostar galet mycket pengar. Använd bara värmen när det absolut behövs låt den absolut inte stå igång under flera timmar. Exempelvis kan du ställa in golvvärmen att bara köra precis innan du ska gå upp på morgonen så att badrummet är behagligt just då, men sen stänga av den för att spara på elen.
Byt ut eltjuvarna
Det här tipset är det dyraste så klart. Kortsiktigt så blir det en hög kostnad, men i längden så sover du skönare om nätterna när diskmaskinen, tvättmaskinen, spisen, kylen och frysen är A-klassade. Det kostar betydligt mindre att använda dem och framför allt kyl/frys är lätta att glömma bort, men de står faktiskt på dygnet runt och skillnaden kan vara upp till 1 000 kronor per år enligt EON.
Det här hjälper inte lika mycket
Det finns många knep på hur man sparar på elkostnaden. En del saker gör vi av ren reflex och även om många bäckar små gör skillnad i längden så bör man fokusera på rätt områden. Här är några saker som inte sparar fullt lika mycket pengar som många tror.
Att släcka lamporna i alla rummen
Nej, du ska helst inte låta lamporna stå igång hela dagen i alla rum. Absolut inte. Men du behöver inte jaga på familjen om att släcka lamporna hela tiden, åtminstone om du har LED-lampor i hemmet. Det kostar ungefär 10 öre per lampa som brinner i 10 timmar. Räknat på tio lampor så blir det så klart 1 krona per dag, men det är inte ofta man har så många lampor igång så länge. Jämfört med golvvärme, varmvatten och hushållsmaskiner så är kostnaden låg.
Att slå av TV:n helt på strömbrytaren
Det finns de som säger att den tjuvström som dras när TV:n står i så kallat standbyläge, alltså viloläget, kostar mycket pengar varje år. Men så är faktiskt inte fallet med moderna tv-apparater. Det är en försvinnande liten kostnad att låta den stå kvar i viloläget då förbrukningen är extremt låg. Med en ungefärlig elförbrukning på 2 watt i viloläget så skulle ett helt år med elpris på 2 kronor per kWh kosta dig 36 kronor. Inte så farligt, eller hur?