Det stormar rejält kring betaltjänsten Klarna just nu. Efter avslöjandet om ett omfattande sparpaket där runt 700 personer väntas få lämna bolaget så skriver Andreas Cervenka på Aftonbladet att Klarna förlorar 81 miljoner kronor om dagen. Inga småsummor precis, speciellt nu när bolaget vill ta in ytterligare 10 miljarder kronor.
Låt oss börja med gårdagens superrubriker om att Klarna kommer att säga upp 10 procent av sin personal. Med cirka 7 000 anställda globalt så innebär det att runt 700 personer kommer att få lämna sin anställning i närtid. De anställda fick beskedet från Klarnas VD Sebastian Siemiatkowski i ett förinspelat (!) tal under måndagen.
Nyfiken på plånboken med AirTag-hållare som visas till huvudbilden för artikeln?
Här finns en recension av plånboken (hint: Bra betyg!)
Klarna fortsätter att blöda kraftigt – förlorar 35 miljoner kronor dagligen
Det här avsnittet lades till i artikeln den 31 augusti 2022
Klarna kommer att ändra sitt förhållningssätt till kreditförluster. Det säger företagets VD Sebastian Siemiatkowski efter den senaste halvårsrapporten.
Tanken är att låna ut lägre belopp till främst nya kunder för att säkerställa att rätt beslut tas – av både Klarna och låntagaren – i vad Sebastian kallar ”en helt förändrad ekonomisk miljö”.
Målet är att vända den negativa trenden för Klarna som fortsätter att blöda pengar.
”Vi har haft några år där tillväxt har prioriterats högt av investerare. Nu vill de förståeligt nog se lönsamhet”
Sebastian Siemiatkowski
Under det första halvåret 2022 så redovisar Klarna en rörelseförlust på ungefär 6,2 miljarder kronor. Samma siffra för motsvarande period förra året var 1,8 miljarder kronor. En förändring med 244 procent.
Kreditförlusterna under perioden uppges vara 2,9 miljarder, vilket är en ökning från 1,9 miljarder under samma period förra året.
Och slutligen har vi intäkterna. De ökade med 18 procent till 7,5 miljarder kronor jämfört med 2021.
Via Svd
Klarna tokrasar i värde – förlorat 85 % av värdet
Det här avsnittet lades till i artikeln den 13 juli 2022
Under måndagen gjordes den senaste finansieringsrundan kring Klarna och när allt var klart så hade 85 % av bolaget värdet försvunnit. Poff, borta!
Från att ha värderats till 45,6 miljarder dollar förra året så ligger det nya värdet på låga 6,7 miljarder dollar.
Klarna lyckades, trots värdeminskningen, ta in 800 miljoner dollar i nytt kapital.
Sebastian Siemiatkowski, VD på Klarna, säger att det är ”ett bevis på styrkan i Klarnas affärsmodell”. Sebastian vill också minska tona ner betydelsen av bolagets värdeminskning.
I en serie meddelanden på Twitter säger han att bolaget har planerar på att ta sig tillbaka till lönsamhet, men samtidigt att Klarna inte är immuna från den press som marknaden upplever just nu.
Webbsajten CNBC skriver att Klarna bara är marginellt högre värderade idag jämfört med mitten på 2019. Det är något Sebastian Siemiatkowski tycker är förvånande med tanke på allt som Klarna har gjort de senaste åren.
Via CNBC
Klarna tappar 400 miljarder kronor i värde
Det här avsnittet lades till i artikeln den 2 juli 2022
Värdet på Klarna fullkomligt rasar. Enligt SvD har värdet minskat med 400 miljarder kronor. Det betyder att det aktuella värdet stannar på cirka 67 miljoner kronor.
Klarnas VD Sebastian Siemiatkowski sade tidigare i en intervju med Di.se att han är fortsatt optimistisk och att det finns goda förutsättningar i bolaget. Han sa också att de inte är som alla andra teknikbolag med höga förluster.
Huruvida den optimismen håller i sig efter det extrema värderingstappet återstår att se.
Klarna kan finansieras med mycket lägre värde
Det här avsnittet lades till i artikeln den 18 juni 2022
Enligt uppgift så diskuterar Klarna just nu en finansiering som skulle sänka bolagets värdering till bara 15 miljarder dollar, eller cirka 153 miljarder kronor.
Det är en minskning från de 46 miljarder dollar som bolaget värderades till förra året säger Wall Street Journal. Då tog Klarna in stora summor från bland annat Softbank Group, Permira och Sequoia Capital. Bara förra månaden (maj 2022) så låg värderingen på cirka 30 miljarder dollar, en minskning med 35 procent.
Det är inte fastställt hur mycket kapital som Klarna kan tänkas få in den här gången, eller om det överhuvudtaget blir något kapital alls som kommer in i bolaget. Det spekuleras dock att bolaget kan tänkas få 500 miljoner dollar från investerarna, men det är högst oklart just nu.
Efter den senaste tidens osäkerhet på marknaden så har investerare världen över dragit i handbromsen. En av de större aktörerna som investerat i Klarna är SoftBank Group. Enligt webbsajten Financial Times så har grundaren Masayoshi Son kommunicerat till sina anställda att dra ner på investeringarna, vilket potentiellt kan påverka Klarnas nästa finansieringsrunda.
SoftBank Group har haft ett tufft senaste år med ett aktievärde som minskat med 40 procent från april 2021 till april 2022.
Här börjar originalartikeln.
Klarna förhandlade inte med facket innan personalen meddelades
Alla i personalen som berörs av uppsägningen kommer att bjudas in till personliga samtal och där få beskedet. Klarna lovar kompensation (oklart hur) till de som måste lämna sitt jobb.
”Det gör mig ledsen att meddela att baserat på det här så kommer ett antal av våra kollegor, av våra vänner, över alla domäner att påverkas. Men tyvärr kommer några av er att informeras om att vi inte kan erbjuda er en roll i den nya organisationen. Istället kommer ni att erbjudas lämna Klarna, med en kompensation. ”
Sebastian Siemiatkowski i det förinspelade meddelandet.
I en artikel på Svd Näringsliv skriver Alice Aveshagen att Klarnas besked om uppsägningar kom utan att ha förhandlat med facket. Den lokala fackklubben i Stockholm leds av Sen Kanner, och han säger i ett uttalande att Klarnas HR-avdelning redan haft möten med anställda med förslag på avgångsvederlag. Han säger också att det inte är någon som har blivit uppsagd – än.
Sen säger också att de anställda har uppmanats att inte skriva på något och vänta på mer information.
Anledningen till att så många måste lämna Klarna har med det rådande marknadsläget att göra. Kostnaderna ökar för bolaget och Klarna påverkas stort när e-handeln minskar så kraftigt som den gör just nu.
Klarna påverkas kraftigt av den minskade näthandeln
Enligt E-barometern för Q1 2022 som släpps i ett samarbete mellan Postnord, Svensk Digital Handel och HUI Research så ser e-handeln mycket dyster ut just nu. Totalt minskade näthandeln med åtta procent medan segmentet för hemelektronik minskade med 13 procent. Anledningen är bland annat ett osäkert världsläge och även den allt högre inflationen väntas påverka. Inflationen i Sverige är just nu på den högsta noterade nivån på över 30 år enligt rapporten.
Så vad innebär det här rent praktiskt för Klarna? Hittills har kurvorna pekat uppåt för bolaget som gått riktigt bra de senaste åren. Även för senaste kvartalsrapporten så har intäkterna ökat, nu med 20 procent till 3,6 miljarder kronor jämfört med samma period förra året (2021). Samtidigt har kostnaderna skjutit i höjden. Enligt rapporten till 4,9 miljarder kronor.
Det är inte svårt att se hur den matten inte går ihop för vilket företag som helst. Vi pratar om en förlust på nära 2,6 miljarder kronor. Under en tremånadersperiod.
Det innebär att Klarna förlorar 200 miljoner kronor varje vecka.
Andreas Cervenka lyfter även fram Klarnas kassaflöde och de blodröda siffror som finns där. I Aftonbladet-artikeln säger han att första kvartalet innebar ett minusflöde på 7,3 miljarder kronor för bolaget. Sju-komma-tre-miljarder. I praktiken betyder det alltså 81 miljoner kronor om dagen eller 3,4 miljoner kronor varje timme. Eller nära 57 000 kronor varje minut som går.
I den takten kommer Klarnas kassa vara tom redan i början av hösten.
Andreas Cervenka, Aftonbladet
Att det här är ekonomiskt vansinne kan vem som helst se.
Skulle man kunna tro.
Klarna värderades till svindlande 450 miljarder kronor förra sommaren. Idag kan bolaget räkna med att 30 procent av det värdet har blåst iväg. Huruvida bolaget kommer att lyckas ta in den miljard dollar som de vill återstår att se (men det låter fortfarande inte omöjligt).
Många oklarhet kring Klarna ökar osäkerheten
Det är just nu många oklarheter kring bolaget efter den senaste tidens skriverier och kontroverser. Bolaget har inte gått ut med vilka som kommer att få gå i våra nordiska länder exempelvis. Det är något som ”kommer att utkristalliseras i närtid” skriver DiGITAL.
Nämnvärt är att Klarna inte bara valda att inte förhandla med facket innan personalen meddelades, bolaget har dessutom valt att inte teckna kollektivavtal med ett fackförbund i Sverige.
Flera svenska medier har försökt nå Sebastian Siemiatkowski för en kommentar kring de senaste händelserna. Vad vi har sett så har han dock valt att avböja att ge kommentarer och svara på frågor just nu.
Tidigare i maj rapporterades dessutom att Klarna stämdes i USA där en konsument menar att bolaget är vilseledande om sin betaltjänst.
Källhänvisningar:
Observera
Informationen på den här sidan är skriven efter bästa förmåga och kunskap med flera bidragande källor. Vi förbehåller oss rätten till att göra justeringar om något har blivit fel. Konsultera alltid flera källor innan du tar ekonomiska beslut och kontakta oss gärna om du hittar felaktigheter i texten.