En undersökning visar att julmaten 2023 är dyrare än någonsin. Redan förra året var det ruskigt dyrt att köpa mat inför julen – men med de senaste prisökningarna har julkassen för första gången passerat 4 000 kronorsgränsen.
Innehåll
Så dyr är julklassen 2023
Det är Matpriskollen som har jämfört priserna på 100 klassiker som vi ofta hittar på julbordet. I en priskoll granskar sajten hur mycket de kostar idag jämfört med tidigare år – och resultatet är inte upplyftande för den goda julandan.
Det har varit två år med kraftiga prisökningar på mat och det visar sig tydligt på totalpriset. Hela 4 146 kronor stannar 2023 års julkasse på – upp 4,6 procent från 2022 och upp extrema 19,7 procent från 2021.
Julmaten som ökat mest i pris
Framför allt är det laxen, ägg och lutfisk som ökat mest i pris de senaste åren. Om vi jämför 2021 med 2023 års priser har laxen ökat med 44 procent medan ägg och lutfisk har ökat 37 procent respektive 34 procent.
Den enda varan som faktiskt haft en normal prisökningstakt enligt Matpriskollen, är potatisen. Och den är ändå inte speciellt dyr från första början. Potatis har bara blivit cirka en procent dyrare på två år.
Därför är julmaten dyrare 2023
Det har blivit den perfekta stormen av världshändelser som gör att priserna på mat drivs upp.
Redan 2022 började priserna stiga till följd av pandemin som lamslog en hel värld under 2020 och 2021. Därefter kom Rysslands anfall mot Ukrana vilket bland annat påverkar spannmålspriserna över hela världen.
Vi har haft tre stora prisökningar under 2023 med den största toppen redan i februari-mars.
Den tidiga toppen kan vara anledningen till att vi ”bara” ser en skillnad på fem procent mot förra året. Just nu är det framför allt klimatrelaterade höjningar för säsong som vi ser, bland annat på olivolja och juice. Det menar Ulf Mazur som är VD och grundare av Matpriskollen.
Så köper du billigare julmat – 7 tips
Det är framför allt barnfamiljer som vill ha ett klassiskt julbord som kommer att få en riktigt kostsam julmiddag i år. För att dra ner på kostnaderna finns några enkla knep som kan spara ett antal hundralappar kring julen.
- Planera dina inköp för julmaten och ta bara precis det som behövs
- Hoppa över eller minska inköp av maten som ökat mest i pris, exempelvis lax och ägg
- Gå med i en matkasse och ta del av förstagångserbjudanden som drar ner priset på första köpet
- Handla säsongsbaserad mat som inte går upp i pris när julen närmar sig
- Kolla jämförelsepriser som literpris och kilopris för att undvika värsta prisfällan
- Sätt en tydlig budget som du inte får överstiga
- Jämför pris i olika butiker
Jag vet att julmaten är helig för många och att snåla in på den kan kännas som ett helgerån. Men med tanke på vilka ekonomiska tider vi har med allt högre priser på allt, en jämförelsevis svag krona och elpriser som slår i taket så finns varken skam eller skuld i att dra ner på matköpet under julen.
Faktum är, det finns ingen lag som säger att man måste köra vanlig julmiddag just det här året. Varför inte passa på att variera lite och göra något annat, billigare och ändå äta gott?
Billigaste matbutiken för julmaten
Ett tips för att hålla ner priset när du mathandlar är att inte vara trogen din vanliga matbutik.
Matpriskollen listar vilka butiker som är generellt billigast i Sverige och kanske är det läge att gå in genom nya dörrar nästa gång du handlar?
Koll på kassen! är en funktion på deras sajt som hjälper dig att hitta rätt. Du får välja var i landet du bor, hur stor familj du har och om priserna ska visas för vecka, månad eller år.
Personligen föredrar jag att handla på ICA Maxi eftersom butiken i min stad fungerar bra för min familjs behov. Enligt Matpriskollen bör Willys vara något billigare.Vi kommer dock inte att byta eftersom prisskillnaden är jämförelsevis liten och vi får en bra upplevelse i ”vår” butik.
Hade jag däremot handlat på Coop är sannolikheten stor att vi hade bytt butik. Enligt Matpriskollen är snittpriset för en matvarukasse på Coop cirka 3 444 kronor för två vuxna med två tonåringar. Willys är 316 kronor billigare.
Om du vill ha bättre koll på priserna för enskilda varor kan du använda prisjämförelsetjänsten Prisjakt och prisjämföra livsmedel. Sajten är inte heltäckande, men du kan se en hel del bakingredienser, drycker, snacks och godis, måltidsersättning, kaffe (som har gått upp i pris rejält under 2023) och mer. Även snus och färdigmat.
FAQ
Hur köper jag julmat billigare?
1. Välj bort de vanligaste och dyraste julklassikerna som gått upp mest i pris (lax, ägg, lutfisk)u003cbru003e2. Shoppa din mat från den billigaste matvarubutiken där du boru003cbru003e3. Prisjämför maten genom att använda Matpriskollen eller Prisjaktu003cbru003e4. Kolla literpris och kilopris för att undvika prisfällornau003cbru003e5. Planera köpen och handla strikt utifrån matlistanu003cbru003e6. Gå ifrån den traditionella julen och gör u0022vanligu0022 mat
Varför är julmaten så dyr i år?
Julklassiker som lax, ägg och lutfisk har ökat rekordmycket i år – upp till 44 procent mer än förra året. Världshändelser som vi inte kan påverka har bidragit till ökade priser och vår svaga krona driver upp priserna också.
Hur mycket kostar en matkasse med julmat i år?
Snittkassen ligger på 4 146 kronor i år, upp från 3 963 kronor för 2022 och 3 465 kronor för 2021. En ökning med 20 procent på två år. Siffrorna kommer från Matpriskollen.
Källhänvisning: Aftonbladet, Matpriskollen