Alla sparkonton är inte likvärdiga. Om du har riktig otur så kan du gå på en riktigt otrevlig nit när du sätter in dina pengar på ett sparkonto. I värsta fall kan du faktiskt förlora varenda krona om du väljer ett sparkonto utan insättningsgaranti. Tacksamt nog är nästan alla sparkonton säkra idag, men om du vill ha så bra avkastning och ekonomisk trygghet som möjligt så finns några saker att tänka på.
Här tipsar vi om fem saker du måste ha koll på innan du öppnar ett sparkonto och sätter in dina pengar för en tryggare framtid.
1. Insättningsgaranti
För att spara pengar säkert
Det mest grundläggande är att sparkontot måste omfattas den statliga insättningsgarantin. Måste! Annars riskerar du att förlora alla dina pengar om banken eller insitutet går i konkurs. Det finns många sparkonton hos mindre aktörer som erbjuder hög ränta mot att de inte har insättningsgaranti. Vårt råd är att du undviker dem allt vad du bara kan och satsar på en seriös aktör med garanti för DINA pengar.
Den statliga insättningsgarantin säkerställer att du får tillbaka upp till maximalt 1 050 000 kronor vid en konkurs. Därför sätter många aktörer en begränsning på just en miljon kronor som du får spara. I vissa fall kan summan dock både överstiga och understiga den siffran. Kolla vilka villkor som gäller för just den aktör du väljer.
Säg nej till sparkonton som inte omfattas av insättningsgarantin!
Lästips: Så gör du en budget – 5 saker du måste veta
2. Avkastning / ränta
För att du vill ha mer pengar i framtiden
Oavsett hur lite eller mycket du planerar att spara så vill du ha en så hög avkastning (ränta, %) som möjligt. Och det låter ju rimligt eftersom dina pengar växer utan att du behöver göra något med dem, eller hur? Idag är det mycket vanligt att bankerna och instituten erbjuder en låg ränta på under 1 % vilket ger extremt liten avkastning i längden.
Låt oss säga att du sätter in 100 000 kronor på ett sparkonto och planerar att ha dem där i fem år. Du sätter också in 500 kronor varje månad under den perioden. Med årsränta på 1 % så sparar du själv 30 000 kronor under period med månadsinsättningarna, banken bidrar med måttliga 3 154 kronor i ränta. Om räntan istället är mer normala 0,7 % så minskar avkastningen till pinsamt låga 423 kronor!
Säg nej till sparkonton som har låg avkastning!
3. Avgiftsfritt sparkonto
För att du inte vill betala för att spara
Ett sparkonto är inte till för långsiktigt sparande. Det är till för ett kortsiktigt sparanda så att du har en fin buffert inför den där oförutsedda händelsen som riskerar att gräva djupa hål i din ekonomi. Exempelvis om bilen går sönder, tvättmaskinen måste bytas eller vattenskadan på parkettgolvet behöver fixas.
Om du vill ta ut några tusenlappar från sparkontot för att fixa det där som måste lösas för att du ska må bra, då vill du så klart inte betala en dyr avgift för det. Vissa banker och institut vill att du betalar en rejäl slant för att ta ut pengar. I vissa fall upp till en tusenlapp som lägst! Det är helt oförsvarligt dåligt och du bör ha stenkoll på villkoren innan du sätter in pengar.
Säg nej till avgifter när du sparar pengar!
4. Ränta från första till sista kronan
För att du vill ha så bra avkastning som möjligt från start
Se till att få avkastning från första kronan och oavsett hur mycket pengar du har på kontot. Det finns sparkonton som begränsar hur mycket pengar du får spara om du vill ha avkastning. I vissa fall måste du sätta in minst 100 000 kronor på kontot, i andra fall får du ha maximalt 100 000 kronor sparade för att få ränta på pengarna.
Det gäller att hålla koll på villkoren så att du inte sätter in pengar utan att få något för dem. För du kan kallt räkna med att banken eller institutet ser till att de tjänar pengar på att du har ditt kapital hos dem. Har du ett dåligt sparkonto som inte ger ränta idag? Flytta dina pengar så fort du kan!
Säg nej till sparkonton som inte ger avkastning på alla dina pengar!
Lästips: Därför är sparkonto med ränta dåligt för dina pengar (jämfört med fonder)
5. Utan bindningstid
För att du vill ha åtkomst till pengarna när det behövs
Lås aldrig dina kortsiktiga sparpengar med en bindningstid. Hela grejen med att spara kortsiktigt är att ha en bra buffert som ger ekonomisk stabilitet och trygghet om något skulle hända i närtid, allts inom de närmaste åren. Om bilen går sönder så vill du inte låna pengar till att reparera den bara för att dina pengar än låsta till sparkontot i ett år eller mer, eller hur?
En del banker och institut erbjuder högre ränta mot att du binder dina pengar hos dem mellan 12 och 60 månader. Du kanske får någon procentenhets bättre ränta, men du kan inte röra pengarna och du hade ändå tjänat mycket bättre på fondmarknaden där du kan ta ut pengarna när det behövs (med viss väntan så klart).
Säg nej till sparkonton med bindningstid!
Observera
Informationen på den här sidan är skriven efter bästa förmåga och kunskap med flera bidragande källor. Vi förbehåller oss rätten till att göra justeringar om något har blivit fel. Konsultera alltid flera källor innan du tar ekonomiska beslut och kontakta oss gärna om du hittar felaktigheter i texten.