När årsskiftet närmar sig arbetar hyresbolag och Hyresgästföreningen för högtryck med förhandlingar om nya årets hyror. Det kan hända att din hyresvärd försöker sig på en direktavsierad hyreshöjning – och den behöver du inte betala (om du inte vill).
Vad är en direktaviserad hyreshöjning?
En direktavisering är när hyresvärden skickar ut betalningsavier med en ny, högre hyra trots att hyresförhandlingen inte är klar. Den här avin kan du exempelvis få om förhandlingen mellan din hyresvärd och Hyresgästföreningen har strandat. Det är alltså hyresvärden som på eget initiativ försöker driva igenom en hyreshöjning, vilket också sker om du betalar. Men, som vi skriver ovan, du måste inte betala.
Två val när du får en direktavi
Om du får en avi från hyresvärden innan förhandlingen är klar gäller det att vara uppmärksam. Oavsett vad som står på avin eller vad hyresvärden meddelar så kan du välja att betala ett annat belopp än det som står på direktavin.
Här är dina val:
- Om du inte accepterar hyreshöjningen fortsätter du att betala din gamla hyra. Är du osäker på det exakta beloppet måste du fråga hyresvärden. Hyresförhandlingen fortsätter.
- Om du accepterar hyreshöjningen betalar du beloppet som står på avin. Då avslutas hyresförhandlingen för din del och hyran för 2024 är satt.
Svårare än så är det faktiskt inte. Åtminstone för stunden. Du kommer att få en hyreshöjning, men inte nödvändigtvis den som din hyresvärd önskar.
OBS: Om du inte är medlem hos Hyresgästföreningen måste du själv kontakta hyresnämnden för att driva ärendet om din hyra dit.
Visste du?
Snitthöjningen för 2024 är strax över 5 procent medan snittyrkanden får hyresvärdarna är 10,33 procent. Det visar årets förhandlingar enligt Hyresgästföreningen. För en person med hyra på 7 000 kronor i månaden är det skillnaden mellan en höjning på 350 kronor och 700 kronor.
Räkna ut din hyreshöjning här.
Om du INTE accepterar hyreshöjningen
Det är viktigt att hålla koll på dina hyresbetalningar så att du inte betalar nya hyran automatiskt.
- Autogiro: Kontakta din bank och säg upp avtalet så att pengar inte dras automatiskt. Sen betalar du in vanliga hyran via plusgiro eller bankgiro. Glöm inte att ange ditt personnummer, namn och adress som referens vid betalningen.
- E-faktura: Öppna din e-faktura och ändra beloppet så att det motsvarar din vanliga hyra. Ändra inte OCR-numret. Glöm inte att ange ditt namn och lägenhetsnummer i meddelandefältet.
- Pappersfaktura: Om du använder pappersfaktura eller inte har fått någon alls gör du en inbetalning som vanligt via postgiro eller bankgiro. Skriv i det gamla hyresbeloppet. Ange vilken månad betalningen avser samt lägenhetsnumret.
Om hyresförhandlingen inte ger en lösning
Skulle det visa sig att din hyresvärd och Hyresgästföreningen inte kommer överrens (vilket inte är speciellt ovanligt) kommer förhandlingen att avbrytas.
Det betyder inte att din hyresvärd automatiskt får göra vad de vill med din hyra.
Istället går förhandlingen vidare. Antingen hamnar den hos hyresnämnden eller Hyresmarknadskommittén. Vad som gäller för din hyra beror på hur du bor.
- Om du hyr av ett privat bostadsbolag kan förhandlingen hamna i hyresnämnden.
- Om du hyr lägenhet av ett allmännyttigt bolag hamnar förhandlingen i Hyresmarknadskommittén.
I det här läget kan det dröja ganska länge innan du får veta din slutgiltiga hyreshöjning. Enligt Hyresgästföreningen kan det i värsta fall dröja månader, men ofta går det mycket snabbare än så.
Viktigt att tänka på:
Så länge du betalar din hyra kan du inte bli vräkt
Hyresgästföreningen
Direktavisering kan lura hyresgästen till nya hyran
Det som är riktigt lurigt med direktavsiering är att många hyresgäster inte är pålästa om deras rättigheter.
Risken är stor att mottagaren av avin betalar av ren rädsla för att hamna hos Kronofogden eller att bli utkastad från bostaden. Speciellt om orden på avin är vinklade som ett förklätt hot om att summan måste betalas.
Madeleine Wiik är förhandlare för Hyresgästföreningen. Hon säger till Hem & Hyra att många kanske inte ens noterar att det är en högre hyra de betalar. Autogiro drar pengarna direkt från kontot utan varning om att summan har ökat.
Risk för retroaktiv hyra
Om din hyresvärd och Hyresgästföreningen är överens innan årsskiftet kan du tvingas betala retroaktiv hyra.
När den faktiska hyreshöjningen bestäms av antingen hyresnämnden eller Hyresmarknadskommittén kan det ha gått flera månader, vilket betyder att du har en ”skuld” till hyresvärden som måste betalas.
Låt oss säga att du får en hyreshöjning som ökar din månadshyra med 500 kronor. Om beslutet om nya hyran kommer i juni betyder det sex månaders höjning som du ska betala, alltså 3 000 kronor.
Har du otur väljer hyresvärden att kräva hela summan direkt. Ett alternativ är att summan fördelas på årets kvarvarande månader. I absolut bästa fall efterskänker hyresvärden hela beloppet (men räkna inte med det).
Tips
Oavsett om du blivit direktaviserad eller inte bör du lägga undan en summa pengar varje månad för att undvika en stor kostnadssmäll när hyreshöjningen kommer. Räkna ut vad höjningen blir på ett ungefär och sätt undan pengarna – du kommer behöva dem senare!
Hyresgästföreningens råd till dig som för direktavisering
- Betala INTE en högre hyra som inte är förhandlad med Hyresgästföreningen
- Fortsätt betala din gamla hyra
- Kontakta hyresvärden och fråga vad som motiverar höjningen
- Lita inte på besked om att det inte finns oberoende instanser som hanterar hyresfrågan