När du använder dig av månadsfaktura med Klarna så samlar du alla dina köp från den gångna månaden. Du får en enda faktura för allt du har skaffat och det kostar dig inget extra. Ingen avgift och ingen ränta.

Det låter bra, men det är också ett farligt sätt att shoppa om du inte förstår hur fakturan ska betalas och när. Om du plötsligt står där med en faktura du inte kan betala så blir det snabbt rejält dyrt.

Varje månadsfaktura skickas ut i mitten av varje månad. Du måste sedan betala den innan månaden är slut och får därmed 14 dagar på dig att ge Klarna pengarna du är skyldig.

Delbetala delar av din månadsfaktura

Normalt så måste du ge Klarna hela beloppet på månadsfakturan, men det finns ett undantag.

Om du har enskilda köp på 1 000 kronor eller mer så kan de ibland delbetalas. Det förutsätter dock att du är berättigad till delbetalning, vilket är från individ till individ.

Där månadsfaktura är helt avgifts- och räntefritt så är delbetalningen inte det. Varje delbetalning du gör är med en skyhög ränta på 18,9 procent (effektiv ränta är 20,63 procent). Däremot är det ingen startavgift eller månadsavgift.

Du kan delbetala dina individiella köp på 3, 6 eller 12 månader beroende på köpesummans storlek.

Så dyrt är det att delbetala köp från månadsfakturan

Okej, så det går att delbetala individuella köp från månadsfakturan, men hur dyrt är det egentligen? Här är några köpexempel med uträkningar som tydligt visar hur mycket räntan kostar dig och vad månadskostnaden är.

1000 kr3000 kr6000 kr
3 månader349 kronor1 047 kronor2 094 kronor
6 månader183 kronor547 kronor1 094 kronor
12 månader99 kronor297 kronor594 kronor
Alla kostnader i tabellen är ungefärliga. Du ser exakta siffror när du väljer delbetalning i Klarnas app.

Om du väljer att delbetala ett köp på 1 000 kronor under en 3-månadersperiod så kostar det dig ungefär 32 kronor i ränta. Inte direkt någon överväldigande summa. Dubbla återbetalningstiden och siffran ökar till 55 kronor och sedan 102 kronor med en 12-månaders avbetalning.

Visst är det riktigt dumt att betala ränta på sina köp, men det svåra med delbetalning på månadsfakturans köp är att månadskostnaden blir riktigt hög. Fråga dig själv INNAN du gör köpet: ”Kan jag betala hela summan när fakturan kommer?”. Om svaret är nej så ska du INTE handla med månadsfaktura.

Läs mer