Sommarlovet är kanske det mest efterlängtade för alla barn. De är lediga från skolan, det är varmt och skönt väder, och kanske får man till och med vara uppe lite längre om dagarna för sina föräldrar. Dessutom väntar massvis med utflykter, resor, aktiviteter och äventyr! Eller?

Tyvärr betyder sommaren inte bara ledighet och glädje för barnen, utan för många föräldrar är det också en tung, ekonomisk påfrestning. De familjer som inte har speciellt mycket pengar att röra sig med hamnar lätt i en aktivitetslös situation som riskerar att slå hårt mot barnens sommarglädje.

Men det behöver inte vara aktivitetslöst eller dyrt att ha roligt på sommaren. Det finns många saker som barnfamiljer kan göra för att aktivera barnen – utan att det måste kosta mycket pengar. Tänk på att alla tips här under är helt eller nästan helt gratis att göra, men det tillkommer ofta en viss kostnad för resor, fika och annat runtomkring.

Så tjänar du extra pengar på snabbast sätt (2022)

Här är tips på 20 aktiviteter som aktiverar barnen hela sommaren utan att du behöver tömma plånboken eller sparkontot.

1. Besök lekplatser ni aldrig har varit på

Även om ni redan har besökt alla lekplatser i närheten så finns det alltid fler att hitta och prova. Google är en fantastisk källa till information om var det finns lekplatser och ofta kan man se bilder som är nytagna också.

Ett tips är att kolla efter parkeringsplatser i närheten av lekplatsen redan i förväg om du inte är bekant med området. Och hur långt det är att gå från parkeringsplatsen.

Om du bor i Skåne så kan jag rekommendera att du besöker den här lekplatsen och strövområdet i Båstad. Det är ett mycket vackert område med trevlig lekplats, stora grönytor och många fina hus att kolla på (åtminstone för föräldrarna).

Säg det barn som inte kan spendera timmar på stranden. Foto: dragos126, Unsplash

2. Strandhäng

Det här tipset kräver så klart tillgång till havet eller en sjö med sandstrand, men om ni har möjlighet att ta er till en strand så kan det enkelt spenderas timmar där när förutsättningarna är rätt.

Ta med hinkar och spadar, en sil för att hitta spännande smådjur i vattnet och glöm så klart inte ordentligt med vatten att dricka! För kurrande magar kan det behövs lite fika också så klart.

Ett tips är att åka tidigt på dagen eller senare på eftermiddagen när 1) solen inte är lika stekande het och 2) det inte är lika mycket folk att dela stranden med. Har du mindre barn är det extra bra eftersom det blir lättare att hålla ett öga på dem också.

3. Besök biblioteket

Med ett besök på biblioteket så har du möjlighet att slå två flugor i en smäll. Det går att spendera mycket tid bara genom att hitta rätt böcker eller tidningar att läsa och låna, och när ni kommer hem så har ni massvis med spännande läsning att se fram emot.

Dessutom finns ofta många andra aktiviteter på moderna bibliotek. Ibland finns roliga lekrum exempelvis. Och så klart kan man stanna en stund och läsa på plats om det känns rätt och bra för barnen.

4. Gå ut i skogen

Det gäller att inte underskatta allt spännande man kan hitta på i skogen. Det finns massvis med saker att upptäcka och göra – som att bygga en koja, leta efter svamp (med viss försiktighet så klart) och spana efter djur. Eller varför inte hitta ett riktigt bra klätterträd att bestiga? Äventyret kan avslutas med en trevlig fika i en vacker glänta.

Ett tips är att vara lite vaksam efter fästingar som kryper runt. Vissa år är de extremt aktiva och bor ni i ett område där TBE är vanligt så kan det vara en god idé att vaccinera sig först.

Att baka är både roligt och gott för alla som är med. Foto: anniespratt, Unsplash

5. Baka med barnen

Det finns massvis med kakor, pajer, bullar och annat smaskigt som ni kan baka tillsammans med barnen. Det gör att tiden springer snabbare och ni får dessutom något riktigt gott att äta när bakningen är färdig.

Att baka med barnen är perfekt när vädret är lite sämre och resultatet tar ni med fördel med på utflykter när solen tittar fram. Dessutom kan det mesta frysas in och tinas vid behov.

Här är några tips på goda kakor och bullar som ni kan göra och ta med på utflykter:

Länkarna går till Arla.se, men ni kan så klart använda er av vilken receptsajt som helst istället.

6. Åk på cykelutflykt

Man behöver så klart inte ta bilen eller åka kollektivtrafik överallt – en spännande cykelutflykt är minst lika roligt. Dessutom helt gratis! Packa fikakorgen och cykla till stranden, skogen, biblioteket, lekplatsen, fotbollsplanen, en vän eller bara ta en rund på två hjul i området.

Ett tips för den som vill ha en större utflykt och dessutom bor i Skåne är att besöka Ven. Det kostar några hundralappar för en familj att ta sig dit och uppleva ön, men det är absolut värt det. Det går att ta med cyklar själv om man kan det, annars går det att hyra på plats för cirka hundralappen per cykel och dag.

Glöm bara inte hjälmen för en säker cykeltur!

7. Spela in en film / stop-motion

Med en någorlunda ny mobiltelefon eller surfplatta så är det numera busenkelt att spela in sin egen film eller stop-motion-video.

Låt barnen komma på berättelsen och hjälp dem klä ut sig för en riktigt rolig stund tillsammans. Det finns en ändlös mängd roliga, spännande och helt galna saker ni kan hitta på framför kameran.

Här är några tips på saker som ni kan göra film om:

 • Pirater som letar efter en piratskatt
 • Monster i skogen
 • Upptäcksresare som utforskar hemliga platser
 • Polis och tjuv

Om ni har lego eller andra småfigurer hemma så kan ni istället göra en så kallad stop-motion-video. För det måste du ha en app i mobilen som underlättare videoskapandet, vilket kan kosta några kronor.

Stop Motion Studio är en kostnadsfri app att prova på både Android och iOS. Vill du använda hela kapaciteten i appen så kostar det några tior att låsa upp dem.

Man kan göra många roliga saker med stenar! Foto: sigmund, Unsplash

8. Pyssla hemma

Med lite papper i olika färger, lim, färg, tejp, kritor och en sax så går det att hitta på massvis med roliga pyssel. Det krävs verkligen inte mycket för att kreativiteten ska komma igång när man pysslar och det behöver inte kosta många kronor heller.

Här är några saker ni kan använda er av i pysselstudion:

 • Toalettrullar
 • Konservburkar
 • Mjölkförpackningar
 • Stenar och träpinnar
 • Petflaskor
 • Glasspinnar
 • Bomullstussar
 • Krukor

Vardagliga saker som enkelt förvandlas till bilar, båtar, flygplan, hus, tavlor, färgglad förvaring, gubbar, monster och allt annat man kan tänka sig. Det finns inga gränser för fantasin när man pysslar!

9. Picknick

En picknick är det perfekta komplementet till alla andra tips jag delar med mig av ovan. När man håller på med äventyr så gäller det att fylla både stora och små magar med något gott som håller alla glada och nöjda.

Ladda picknickkorgen eller väskan med fika, leta fram en stor filt eller badlakan att sitta på, och ge er ut på äventyr. Om det är busväder utanför hemmets fyra väggar så fungerar picknicken minst lika bra på vardagsrumsgolvet eller i en koja under matbordet.

10 Bygg ett kuddslott

Samla ihop alla kuddar, filtar och dynor som ni kan hitta – och bygg ett kuddslott! Eller en koja under matbordet! Eller något annat spännande som man kan göra med allt ni samlat ihop. Det är spännande att både bygga tillsammans och sen kanske läsa en äventyrlig berättelse med hjälp av en ficklampa när allt är klar. Glöm inte matsäcken som alla äventyrare och slottbyggare behöver när de vilar!