Visste du att vi äntligen har en prisinformationslag som tvingar handlarna att vara mer transparena med hur de ändrar priserna? Målet är att komma bort från otyget som kallas bluffreor – att handlarna smygjusterar priserna så att rabatter ser mer lockande ut än vad de faktiskt är.

Oavsett vilka lagar vi har så finns alltid en stor risk att du stöter på en bluffsänkning där priset ser riktigt bra ut, men som egentligen är en ruskigt dålig deal i slutändan. Här förklarar jag hur du undviker de värsta bluffarna och vilka verktyg du kan använda för att göra schystare köp.

Jag tipsar även om några praktiska grundtips på hur du gör ditt nätshoppande säkrare och roligare.

Det här är en bluffrea / fejkrea

En bluffrea är när en handlare höjer priserna på varor inför en reaperiod och därefter sänker priserna igen. Smyghöjningarna kan ske flera veckor i förväg vilket gör dem svåra att identifiera utan rätt verktyg. När rean drar igång och produkterna blir billigare så kan handlarna visa mycket bättre prissänkningar än vad de egentligen är – vilket gör det mycket mer lockande för konsumenterna.

Så undviker du smyghöjningarna när du nätshoppar

För att förstå när handlarna smyghöjer priserna så måste du veta hur de ändrar dem över tid. Det absolut viktigaste verktyget är en prishistorik som gör det lätt att se hur priserna fluktuerar och helst för alla butiker som säljer en specifik vara. Det finns flera tjänster som erbjuder möjligheten att kolla prishistoriken, bland annat prisjämförelsetjänsten Prisjakt. De visar en prishistorik på alla produkter som de visar på sin sajt och i mobilappen.

Prisjakt Prishistorik

Bilden ovan är ett exempel på hur det kan se ut. Just i det här fallet har jag kontrollerat prisförändringen på grafikkortet Asus Geforce RTX 3090 TUF OC. Som vi ser har det skett en gradvis prisminskning, vilket är väntat, fram till slutet på oktober när priset plötsligt ökar lite och därefter mitten på november när priset plötsligt hoppar uppåt med 2 500 kronor.

Det går inte med säkerhet att säga om prishöjningen är inledningen på en bluffrea, men Black Friday är två veckor senare vilket gör prishoppet mycket lägligt för just en sådan. Här är det extra viktigt att hålla koll på hur priset förändras den kommande tiden.

Glöm inte att jämföra priset och butiken

Bara för att en handlare skriker ut super-rea och lockar med ”grymma priser” så är det inte säkert att det är det lägsta priset. Eller ens den bästa butiken att handla från. Du bör alltid jämföra priset och butiken innan du slår till, det mår både du och din plånbok bättre av. Både när du köper billigare dagligvaror och riktigt dyra prylar, som den nästa tv eller mobiltelefon.

Här är ett exempel. Spelet God of War Ragnarök går att köpa för 599 kronor i den billigaste butiken den 19 november. Om du däremot väljer fel butik så får du betala över tusenlappen för samma spel. En skillnad på minst 67 procent. Ett mer extremt exempel är tv-modellen LG 65QNED99 som i skrivande stund går att köpa till extra lågt pris. Som lägst 24 990 kronor, som mest 35 990 kronor. En skillnad på 11 000 kronor eller 44 procent.

Glöm inte att vardagligvaror också går att prisjämföra. Det kanske inte känns värt tiden att spara en tia här eller tjuga där, men om du slår ihop allt du kan spara på småsaker under ett helt år så finns många pengar att hämta. Så klart ska du alltid jämföra abonnemang också, oavsett om det gäller mobiltelefonen, tv-tjänsten eller internetanslutningen. Även lån och krediter bör prisjämföras – du kan spara massvis med pengar om du har lite is i magen och tid att kolla runt.

Handla på faktura för säkrare nätshopping

Ett tips för att göra din nätshopping lite säkrare är att handla på faktura, oavsett om du känner att du måste eller inte. Att handla på faktura är ett sätt att slippa ligga ute med pengar tills du faktiskt fått din vara och bestämt dig för att behålla den. Se bara till att du håller koll på dina köp, att du inte får en fakturaavgift och att du faktiskt har pengar till att betala allt du köpt.

Ett lästips: Hur bra är det egentligen att handla på faktura? Läs allt här!

Tänk på ångerrätten

Du kan nästan alltid returnera en vara enligt ångerrätten och få dina pengar tillbaka om du inte är nöjd, exempelvis med priset. Hittar du ett lägre pris i en annan butik så kan du först fråga om handlaren som sålde sig prylen är villig att återbetala mellanskillnaden, exempelvis om de en lägsta pris-garanti. Om inte så kan du kräva att få returnera varan istället.

Tänk på att det i normalfallet är du som står för returfrakten och om du har köpt in-ear-lurar, spel eller liknande så får de inte vara öppnade.