Faktura är ett av de säkraste betalsätten idag. Det är inte nödvändigtvis det billigaste sättet att betala för dina köp, men du slipper lägga ut pengar i onödan om du skulle ångra ditt köp eller om något händer med frakten. Här går vi igenom allt som är bra och dåligt med att köpa på faktura idag.
Betala med faktura – det här måste du tänka på
Det finns en hel del att tänka på innan du väljer faktura som betalningsmetod nästa gång du handlar på internet. Här är sex saker du ska ha i åtanke.
Lästips: Vanligaste misstagen när du lånar pengar – 8 fallgropar
1. Se upp med faktura-avgiften
Det absolut sämsta med att handla på faktura är den avskyvärda faktura-avgiften. Det är en extra kostnad på några tior som belastar totalkostnaden på ditt köp och som är tänkt att täcka eventuella merkostnader som butiken har för utskicket av fakturan.
Hur mycket beloppet är beror helt på vilken butik du handlar från och vem som tillhandahåller fakturan. Ofta handlar det om 19 kronor eller 29 kronor – och i många fall så behöver du faktiskt inte betala någon extra avgift överhuvudtaget.
Om du köper en vara för 10 000 kronor och faktura-avgiften är 29 kronor så märks det knappt i plånboken. Det är en ökning av totalkostnaden på bara 0,29 procent. Men om du köper något för 100 kronor så blir totalkostnaden 129 kronor, vilket är en ökning med 29 procent istället!
2. Fakturaköp kan leda till överköp
När du handlar på faktura så ser du aldrig några pengar som lämnar ditt konto. Det är inte ett problem för de flesta, men en del blir lite för köpglada och riskerar att köpa mer än de faktiskt har täckning för i slutändan.
Det betyder i sin tur att fakturan kanske måste delbetalas, antingen direkt via fakturautställaren eller via lån som tas via olika långivare. I absolut värsta fall så kan den som har riktigt små möjligheter att betala för sina fakturor tvingas ta SMS-lån med extrem ränta.
När du handlar på faktura så ska du alltid säkerställa att du redan har pengarna som behövs för att betala av hela beloppet, både för det du har köpt och eventuell faktura-avgift som tillkommer samt frakten. Eftersläpning är dyrare än du kanske tror.
3. Du slipper lägga ut pengar i onödan
Allt är inte dåligt med faktura. Faktum är att en av de största fördelarna med faktura-betalning är att du slipper lägga ut pengarna innan du faktiskt har fått den där saken eller tjänsten. Om du ångrar dig eller måste reklamera prylen direkt så kan du skicka saken i retur och be om att få fakturan pausad (om det är nödvändigt, och det är inte alla som kan eller vill pausa fakturan).
4. Förlängning av betalningsperioden / dela upp betalning
En annan fördel med fakturor är att du ofta kan förlänga betalningsperioden om det skulle behövas. Perfekt om du plötsligt finner dig i en knepig situation och måste vänta lite extra på pengar så att du kan betala fakturan.
Det är inte alla fakturautställare som tillåter att du bara förlänger betalningstiden utan kräver att du delar upp din betalning för att kunna skjuta åtminstone första betalningen på framtiden. Men se upp här – det finns en stor risk att du åker på dyra avgifter och höga räntor om du delar upp din betalning.
Lästips: Delbetala din månadsfaktura från Klarna – är det möjligt?
5. Risk för dyra avgifter om du missar förfallodagen
Den som har missat att betala en faktura i tid vet hur dyrt det blir när fakturautställaren kommer med sina påminnelseavgifter.
I ett första steg så kostar det normalt 60 kronor som måste betalas till utställaren. Om du fortfarande inte betalar din faktura så går det vidare till ett inkassoföretag som tar över fakturan. Det blir nu ytterligare 180 kronor dyrare.
Om vi har som exempel att din faktura var på 119 kronor (100 kronor för varan och 19 kronor för faktura-avgiften) så ökar totalpriset först med 50 procent och därefter med 101 procent. Det som kostade dig 119 kronor stannar nu på 359 kronor.
Tänk också på att myndigheter kan ta ut mycket högre avgifter om du missar en betalning. Webbsajten Advisa.se skriver att myndigheten CSN exempelvis har rätt att ta ut två påminnelseavgifter på vardera 450 kronor styck.
Betala dina fakturor i tid!
6. Köp med faktura kan leda till en kreditupplysning
När fakturautställaren ska bedöma din förmåga att betala pengarna du är skyldig för ett köp så kan de göra en så kallad kreditupplysning. Det betyder att utställaren skaffar sig en samlad nulägesrapport och en tydlig bild över din ekonomiska situation (så gott det går) för att avgöra om du tillåts göra köpet på faktura eller inte.
Om du gör många kreditupplysningar så kan det betyda att du får svårt att ta viktiga lån i framtiden. Bankerna och kreditgivarna ser nämligen många kreditupplysningar på kort tid som att du har en försämras betalningsförmåga. Ditt kreditbetyg försämras och du kan bli nekad möjligheten att ta exempelvis billån, huslån eller andra viktiga lån.
Du kan göra en kreditkoll på dig själv om du vill veta hur ditt kreditbetyg ser ut hos exempelvis https://www.uc.se/ eller Creditsafe. Det kostar dig några kronor och räknas inte som en kreditupplysning.
Mer viktigt att tänka på om fakturor
Det är du som är ansvarig för att betala i tid
Det är alltid du som är ytterst ansvarig för att betalningen inkommer inom den betalningsperiod som gäller. Har du inte fått någon faktura för ditt köp? Då är det ditt ansvar att skaffa en faktura så att du kan betala den. Det går alltså inte att skylla på att den aldrig dök upp i brevlådan, att spam-filtret stoppade den eller att hunden åt upp brevet innan du han öppna det.
Du kan faktiskt klaga på faktura-avgiften
Företaget som du handlar av har rätt att ta ut en så kallad administrationsavgift för att hantera betalningen. Det finns ingen lag som säger att den måste vara på si eller så mycket, men den måste vara skälig och motsvara den kostnad som företaget får på grund av betalningshanteringen.
Faktura-avgift gäller för pappersfaktura, e-faktura och autogiro
Nej, det är inte alltid du kommer undan administrationsavgiften bara för att du väljer bort pappersfakturan. Man skulle kunna tycka att den automatiska hanteringen med e-faktura och autogiro skulle göra att faktura-avgiften försvann, men företagen har rätt att ta ut en avgift även för dessa.
En faktura är INTE ett avtal mellan dig och säljaren
Fakturan du får är en bekräftelse på ett köp. Den ska inte ses som att du har ingått ett avtal med säljaren. Villkor om köpet och själva avtalet kommer INNAN du får fakturan.
Frågor och svar om att handla på faktura
Vad är fördelarna med att handla på faktura?
Du slipper lägga ut pengar innan du har fått ditt köp och kan returnera varor utan att behöva vänta på återbetalning. Du kan ofta förlänga betaltiden och dela upp köpet på flera betaltillfällen.
Vilka är nackdelarna med att handla på faktura?
Det är normalt lite dyrare att handla på faktura, det finns en risk att du köper mer än du har pengar till och missar du förfallodagen så blir det rejält dyrt med extra påslag med påminnelseavgift. Dessutom kan köp på faktura ge kreditupplysningar.
Är det dyrare att handla på faktura?
Normalt måste du betala en liten administrationsavgift på runt 20 till 30 kronor om du väljer faktura. Så ja, räkna med att det blir lite dyrare (det är dock inte alla som tar den extra avgiften).
Observera
Informationen på den här sidan är skriven efter bästa förmåga och kunskap med flera bidragande källor. Vi förbehåller oss rätten till att göra justeringar om något har blivit fel. Konsultera alltid flera källor innan du tar ekonomiska beslut och kontakta oss gärna om du hittar felaktigheter i texten.
För räkneexemplen har jag använt mig av lånekalkylatorn som finns här.