Det är inte ovanligt att en hemförsäkring belastar hushållsekonomin med åtskilliga hundralappar varje månad – alltså tusenlappar varje år. Och det finns en hel del pengar att spara på att antingen förhandla med försäkringsbolaget du har idag eller helt byta till ett annat.

Här tipsar vi om några praktiska sätt att få ner kostnaden på hemförsäkringen. Och vi går igenom en anledning till varför du inte ska välja det absolut billigaste du hittar utan att tänka dig för.

Ring och prata med försäkringsbolaget

Det absolut enklaste du kan göra är att ta fram din senaste faktura för hemförsäkringen, lyfta telefonluren och ringa försäkringsbolaget. Det finns många andra aktörer att välja på och att byta är enkelt. Därför har du ett fantastiskt förhandlingsläge där du helt enkelt kan begära en rabatt om du ska stanna kvar som kund.

Samla alla försäkringar i samma försäkringsbolag

En del försäkringsbolaget erbjuder en mängdrabatt om du samlar alla dina försäkringar hos dem. Exempelvis hemförsäkring, sjuk- och olycksfallförsäkring, barnförsäkring och bilförsäkring. Bland annat erbjuder Trygg-Hansa upp till 20 procents rabatt om du samlar alla dina försäkringar där. Det blir en hel del pengar varje år – om du inte hittar ett bättre erbjudande någon annanstans så klart.

Lästips: Varför ska man ha en hemförsäkring?

Räkna ut totalkostnaden hos varje försäkringsbolag innan du väljer. Foto: Mediamodifier, Unsplash

Jämför hemförsäkringar

Det finns många försäkringsbolag och lika många hemförsäkringar. Du kan så klart skrolla runt på internet och leta efter hemförsäkringar, vad de innehåller och hur mycket de kostar själv, men det tar väldigt lång tid. Använd en tjänst som Insplanet eller Compricer istället så hjälper de dig att hitta de bästa försäkringsbolagen till de lägsta priserna. Du sparar både tid och pengar helt enkelt.

Se över innehållet i hemförsäkringen

Se över innehållet i din hemförsäkring med jämna mellanrum. Du kanske betalar för tillägg som du egentligen inte behöver. Exempelvis ett utökat reseskydd som inte varit användbart under hela covid-pandemin. Kanske betalar du en kostnad för ett högre lösöre än du behöver och kan sänka båda så att du inte betalar pengar i onödan?

Byt från månadsbetalning till årsbetalning

Det är ofta dyrare att betala försäkringar månad för månad istället för att välja en 6- eller 12-månadersfaktura. Genom att byta så kan du ibland spara en hel del pengar, även om det betyder att du måste lägga ut en mycket större klumpsumma.

Använd medlemsrabatter från facket

Är du ansluten till ett fack? Då ska du absolut kolla om just ditt fack har erbjudanden som ger lägre månadsavgift på hemförsäkringen. Du kan spara åtskilliga hundralappar varje år! Exempelvis kan du spara nära 1 000 kronor på den dyraste hemförsäkringen hos Folksam om du är medlem i IF Metall. Missa inte chansen att kolla om just du kan spara lika mycket!

Betala dina räkningar med autogiro eller e-faktura – aldrig med pappersfaktura! Foto: Glenn Carstens-Peters, Unsplash

Betala med autogiro – inte pappersfaktura

Får du fortfarande din månadsfaktura hemskickad med brev? Då kan du förlora tiotals kronor i månaden, vilket sammanslaget på ett år blir flera hundralappar. Se till att betala dina fakturor med autogiro eller e-faktura. Acceptera aldrig en månadskostnad för att få din faktura. Det är en straffavgift du inte ska behöva betala. Leta istället efter en annan försäkring som inte har den kostnaden.

Hemlarm och säkerhetsdörr sänker kostnaden

Har du fått en säkerhetsdörr till hemmet och/eller ett hemlarm som är kopplat till en sambandscentral? Det kan hjälpa dig att spara pengar på din hemförsäkring. Har du fått en ny dörr eller ett hemlarm så ska du kontakta försäkringsbolaget och berätta det, du kan spara flera hundra kronor varje år!

Har barnen flyttat hemifrån? Du har hundralappar att spara

Har du barn som nyligen flyttat hemifrån? Kontakta försäkringsbolaget och berätta att ni har blivit färre personer som bor i din bostad. Det kan spara dig hundralappar varje år. Ju färre som bor i hemmet, desto mindre är risken att något händer – och det betyder att dina försäkringskostnader inte behöver vara lika höga som tidigare.