Oavsett hur du bor, vad du har i hemmet och hur stabilt livet är just nu så vill vi mena att en hemförsäkring är ett absolut måste. Det är en sån där grej som alltid ska finnas där, osynlig tills olyckan är framme och du behöver tryggheten i tillvaron igen. Här går vi igenom vad en hemförsäkring är, vad det kostar och varför man egentligen ska ha en (för du VILL ha en!).

Vad är en hemförsäkring?

Hemförsäkringen är ett grundskydd som hjälper dig att få ekonomisk ersättning om det sker en olycka som drabbar dig, din familj eller ditt hem. Ett skyddsnät som gör att du inte står helt barskrapad och hjälplös när det värsta av det värsta händer hemmet.

Trots att hemförsäkringen är det mest grundläggande och självklara man kan skaffa i samma sekund som man kliver över tröskeln till sin första / nya bostad så finns det personer som väljer bort hemförsäkringen. Skälen kan vara många, men ofta handlar det om kostnaden.

Lästips: Så får du en billigare (och bättre) hemförsäkring

Du kan spara hundralappar varje år på att inte ha en hemförsäkring, men samtidigt förlora hundratusentals kronor om olyckan är framme. Foto: Mediamodifier, Unsplash

Vad kostar en hemförsäkring?

Enligt jämförelsetjänsten Insplanet så är priset på en hemförsäkring i genomsnitt 2 000 kronor per år. Detta enligt siffror från 2020. Den ungefärliga månadskostnaden blir då strax under 200 kronor.

Den exakta summan avgörs av flera olika faktorer. Som vilket försäkringsbolag du väljer, vart du bor, hur stor bostaden är och vilken typ av bostad du har (hyresrätt, bostadsrätt, villa).

En annan detalj som avgör månadskostnaden är försäkringsbeloppet för lösöre. Det är den högsta summa du kan få från försäkringsbolaget, exemplvis om du förlorar allt i en brand. Ju högre belopp desto mer kostar försäkringen varje månad.

Kräver lagen att man har en hemförsäkring?

Nej. Du måste inte ha en hemförsäkring. Det finns ingen lag som säger att du måste ha en hemförsäkring.

Med det sagt så bör du absolut – ABSOLUT – ha en hemförsäkring. Att det inte är ett lagkrav är egentligen helt tokigt eftersom det är den försäkringen som hjälper dig att tackla de skyhöga kostnaderna som följer med de värsta av olyckorna.

Faktum är att hemförsäkringen är så viktig att många bostadsrättsföreningar, hyresvärdar och banker kräver att du har en försäkring för att skaffa en bostad idag.

Vad ingår i hemförsäkringen?

Exakt vad som ingår beror lite på vilket försäkringsbolag du väljer. Det skiljer sig också åt om du behöver en villaförsäkring, bostadsrättsförsäkring eller hyresrättsförsäkring.

Normalt är att hemförsäkringen inkluderar ett egendomsskydd som täcker skador på alla dina prylar i hemmet. Det gäller både de som är snyggt nedpackade i källaren och sånt som finns i hemmet.

Personskydd brukar också ingå och gäller bara för dig som är försäkringstagare. Ibland gäller personskyddet även för familjemedlemmar som din respektive och barn upp till 18 år (du har väl barnförsäkring till barnen, eller hur?). Ett bra personskydd har ansvarsskydd som ersätter skador som du har orsakat, ett överfallsskydd som hjälper när du blir överfallen, rånad eller misshandlad, och ett rättskydd för situationer när du finner dig i en rättstvist.

Ofta finns även ett reseskydd som hjälper dig på utlandsresan. Det här är en extremt viktig punkt när du reser eftersom den hjälper vid exempelvis olycksfall och akuta sjukdomar. Eller om du råkar ut för ett överfall / rån. Reseskyddet kan även täcka kostnader om du akut måste avbryta resan och resa hem.

Reser du mycket? Lägg till ett utökat reseskydd i din hemförsäkring! Foto: Kelly Sikkerma, Unsplash

Tilläggsförsäkringar till hemförsäkringen hjälper lite extra

Den vanliga hemförsäkringen ger ett bra grundskydd som hjälper dig när de värsta olyckorna är framme. Men vad händer om de där småolyckorna dyker upp, som att du tappar mobiltelefonen i golvet eller att blixten slår ut din tv?

Allrisk

Med ett så kallat allrisktillägg (även känt som en drulleförsäkring), eller otursförsäkring, så får du ett utökat skydd som ger lite pengar om du är oförsiktig med dina prylar eller det händer något bortom din kontroll. Hoppsan-olyckor helt enkelt.

Om värdet på prylen överstiger det självriskbelopp som gäller (ofta runt 1 500 kronor) och värdeminskningen inte är för stor så får du normalt en summa från försäkringsbolaget. Alternativt kan du ibland få en helt ny pryl eller få den söndriga reparerad med försäkringsbolagets hjälp.

Utökat reseskydd

Om du inte vill nöja dig med det vanliga reseskyddet så kan du även skaffa ett så kallat utökat reseskydd. Du kan välja att inkludera det i hemförsäkringen, skaffa via resebyrån eller i vissa fall få det med betal- eller kreditkortet om du betalar med ett sådant.

Fördelen med ett utökat reseskydd är att du kan få ersättning för betydligt fler händelser. Exempelvis om det sker en försening för dig och/eller ditt bagage, vid outnyttjad aktivitet när du inte kan delta i händelser pågrund av exempelvis en skada.

Hemelektronikskydd

Om du har exempelvis en mobiltelefon, surfplatta eller dator som går sönder så kan du få ersättning med en drulleförsäkring. Dessvärre får man ibland inte speciellt mycket efter att självrisken- och åldersavdraget är gjort. Just för hemelektronik minskar värdet snabbt vilket blir problematiskt för dig som konsument.

Men med det här tillägget till hemförsäkringen så går försäkringsbolaget snällt med på att minska åldersavdraget och minska självrisken så att du får lite mer pengar när olyckan är framme. Exakt hur mycket beror på flera faktorer, så det gäller att kolla vad som gäller i villkoren. Lusläs!

Olycksfallstillägg / Fritidsolycksfall

Har du inte redan en sjuk- och olycksfallsförsäkring? Det borde du ha! Men om inte så kan fritidsolycksfall vara ett extra personskydd som ger lite extra säkerhet i vardagen.

Det här tillägget hjälper dig om du exempelvis måste vårdas på sjukhus för en skada, om du måste uppsöka en psykolog eller ta del av rehabilitering. Tillägget kan också bistå om du måste ha olika hjälpmedel på grund av en olycka.

Tänk på att det är ett tillägg och inte en komplett sjuk- och olycksfallsförsäkring. Du bör absolut titta på ett mer omfattande skydd, även om det kostar några hundralappar extra.

Du vill INTE stå utan hemförsäkring om det här händer. Vi lovar. Foto: Daniel Tausis, Unsplash

Vad händer om man inte har en hemförsäkring?

Så länge olyckan inte är framme så händer absolut ingenting. Till skillnad från bilen som måste ha åtminstone en trafikförsäkring så behöver du inte en försäkring till hemmet. Men, OM olyckan skulle vara framme så kan det bli mycket problematiskt när du inte är ordentligt försäkrad.

Det mest problematiska är kanske att du riskerar att förlora precis allt du äger och har om exempelvis bostaden brinner ner till grunden. Tro inte att du hinner springa och hämta dina mest värdefulla ägodelar medan lågorna slickar väggarna och den farliga röken ligger tät i hemmet.

Vad är ett ansvarsskydd?

Om du själv bär ansvaret för exempelvis en brand eller annat som gör att en tredje part kan kräva skadestånd för de skador som uppstått så finns ansvarsskyddet som en hjälp.

Ofta handlar det om att du, på något vis, har orsakat en skada på ett föremål, en bostad eller en person, på ett oaktsamt sätt. Det handlar inte om skador som du orsakat med flit och uppsåt, utan när olyckan verkligen är framme på ett sätt som gör dig till den skyldiga parten.

Ansvarsskydd kräver ofta att den specifika skadehändelsen står med i hemförsäkringens villkor, så kolla noga vad som gäller för just din försäkring. Här är några saker du måste tänka på:

  • Både du och den skadelidande kan få hjälp från ansvarsskyddet, och i fall med ansvarsskador så kan även den tredje parten få ersättning.
  • Ditt försäkringsbolag är ditt ombud och för kontakten med den skadelidande. Det är också försäkringsbolaget som bedömer om du anses ha vållat skadan.
  • Om du blir dragen inför domstol så finns försäkringsbolaget med och hjälper dig även där.
  • Har du ett husdjur eller ett barn som åsamkat skador på fastighet eller annan person så kan ansvarsskyddet hjälpa dig.

Viktigt att tänka på om hemförsäkring

  • Hemförsäkringen omfattar normalt inte bara prylarna och hemmet. Ofta ingår extra försäkringar som överfallsskydd, rättsskydd och ansvarsskydd. Även reseskydd ingår i många fall. Kolla vad som gäller för just din hemförsäkring!
  • Hur många bor i hushållet och har du kollat så att hemförsäkringen täcker olyckor som gäller för alla som bor inom husets fyra väggar?
  • Om du har många och dyra prylar, möbler och annat så måste du se till att försäkringsbeloppet motsvarar det värde som finns i hemmet. Om inte så riskerar du att vara underförsäkrad och får inte ut rätt ersättningsbelopp om det exempelvis skulle starta en brand i hemmet.

Var skaffar jag en hemförsäkring?

Det finns många bra aktörer på marknaden och oavsett vilken du väljer (åtminstone av de större) så har de ett bra och säkert grundskydd i sina hemförsäkringar. Det som skiljer dem åt är ofta detaljerna, som vilket pris du får betala och exakt vad som skyddas när olyckan är framme.

Här är några av de större och vanligare hemförsäkringarna idag:

Om du inte vill gå in och detaljstudera varje enskild aktör så finns jämförelsetjänster som gör det åt dig. De tar dina personuppgifter och skickar till alla stora försäkringsbolag som återkommer till dig med prisuppgifter. Du ser snabbt och enkelt vad som passar dig bäst: