Funderar du på att göra det där spännande köpet, men funderar över säljarens krav på att du måste betala med Swish?
Hur säkert är det egentligen? Varför vill säljaren använda Swish istället för banköverföring eller ta emot kontanter? Och kostar det mig något extra att överföra med appen?
Här är allt du måste veta om hur man använder Swish säkert!
Innehåll
Är det säkert att använda Swish?
Det enklaste svaret på den frågan är ja. Det mer komplicerade svaret är att det helt enkelt beror på vad du menar med ordet ”säker”.
Swish är lika säker att använda för överföring av pengar mellan privatpersoner och mot företag som om du betalade med ditt bankkort eller gör en banköverföring.
Anslutningen är krypterad så att obehöriga inte kan ”sniffa” efter transaktionsinformationen när den skickas trådlöst via mobilnätet eller WiFi-nätet.
Precis som med banköverföringar så gäller det att du anger rätt mottagare. Annars riskerar pengarna att hamna hos fel person. Swish använder mobilnummer och Swish-nummer / QR-kod för att ange mottagaren.
När du matat in en mottagare så visas namnet på den som tar emot pengarna på din skärm. Dubbelkolla ALLTID att det står rätt namn och fråga gärna mottagaren att det ser korrekt ut. Tänk på att det ALLTID är din skyldighet att se till att det är rätt mottagare innan du trycker på knappen.
Om du skickar till fel person är det inte säkert att du får tillbaka dina pengar.
Läs här om hur du gör om du swishat pengar till fel person.
Därför är Swish säkrare än banköverföring
- Du ser mottagarens namn direkt på skärmen
- Pengarna visas på mottagarens konto direkt
- Det är lättare att identifiera mottagaren via mobilnumret
Det finns några stora fördelar med att använda Swish jämfört med kontanter och banköverföring.
Det absolut viktigaste är så klart att du mycket lättare förstår vem du skickar pengarna till. Det står direkt i mobilappen när du knappat in alla siffror som behövs.
Gör du en banköverföring så behövs ett kontonummer och ett clearingnummer, men du ser aldrig på skärmen att du matat in rätt nummer. Du kan bara dubbelkolla siffrorna och hoppas att det är rätt.
En annan fördel är att mottagaren omedelbart ser pengarna på sitt konto tack vare det nära samarbetet mellan bankerna. Gör du en banköverföring tar det 1-2 dagar innan de syns mellan olika banker, eller omedelbart om det är inom samma bank.
Det här MÅSTE du göra innan du betalar med Swish
- Kontrollera att du summan du skickar är rätt
- Kontrollera att mottagaren är rätt person / företag
Du är ansvarig för att skicka pengarna rätt när det är du som betalar för något.
Dessutom är du skyldig att se till att det är rätt summa som överförs när du använder Swish.
Därför ska du alltid – och det är så lätt att göra något för snabbt i betalningsögonblicket – dubbelkolla namnet på mottagaren, att numret till mottagaren stämmer och att du har knappat in rätt summa.
Om du är det minsta osäker så ska du ALDRIG skicka några pengar.
Ta det lugnt, kolla allt igen, fråga om du är osäker och betala när du vet att allt stämmer.
Gör det här när du fått en Swish-betalning (när du säljer en vara)
Om du har tagit emot en betalning, exempelvis för att någon har köpt en vara av dig, så ska du alltid kontrollera ditt bankkonto och din Swish-app så att betalningen faktiskt är mottagen.
Det finns fall där falska Swish-appar har använts för att lura säljare att tro de har fått betalt.
- Öppna Swish-appen på din egen mobiltelefon och kontrollera att du mottagit den summa du efterfrågat
- Öppna bank-appen på din egen mobiltelefon och kontrollera att pengarna finns på ditt konto
Tänk på att en mottagen summa aldrig kan återkallas av betalaren. När du har fått pengarna så är de insatta på ditt konto och ingen kan ta tillbaka pengarna. Enda sättet för pengarna att återbetalas är om du gör det manuellt.
Om du har fått en Swish-betalning du inte väntat på
Plötsligt får du en betalning via Swish på flera tusen kronor som du inte väntat på. När en okänd person skickar pengar till dig så ska du aldrig använda dig av pengarna. De är inte dina och du får inte använda dem.
Läs mer om vad lagen säger om felaktigt skickade pengar via Swish här.
Det finns några viktiga saker att tänka på i det här läget. Antingen har du fått pengarna för att någon oavsiktligt skickat dem till dig, dvs att de fyllt i felaktiga betalningsuppgifter, eller så är det ett försök till betalningsbedrägeri där du används som en mellanhand för överföring av pengar till potentiellt kriminella.
- Om avsändaren kontaktar dig och ber att du skickar pengarna till en annan mottagare än den som var avsändaren så ska du omedelbart kontakta polisen via 114 14 för rådgivning. I det fallet kan det rör sig om försök till ett bedrägeri.
- Om avsändaren vill att du återskickar pengarna till avsändaren så kan du välja att antingen göra en betalning via Swish-appen eller först kontakta din bank för rådgivning.
Det absolut viktigaste är att du aldrig använder pengarna du har fått för egna ändamål. Det näst viktigaste är att inte betala pengarna vidare till någon annan än avsändaren.
Om någon ringer och begär en Swish-betalning / bankID-inloggning
Det är vanligt att kriminella ringer upp personer och utger sig för att vara exempelvis en myndighetsperson, banksupport, familjemedlem eller liknande för att lura av den som svarar pengar.
Här är polisens råd för högre säkerhet med bankdosa / bank-id
• Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig.
• Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
• Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.
• Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
Polisen i Sverige har varnar om den här typen av bedrägeri via Facebook och egna myndighetssidor vid flera tillfällen. Du kan läsa mer om hur den här typen av bedrägeriförsök fungerar och hur du skyddar dig här och här.