Av totalt 227 företag som är med på Råd & Röns svarta lista så dominerar bilbranschen med hela 81 bilhandlare. Och efter onsdagens uppdatering av listan så finns nu elbilstillverkaren Tesla med också.
Anledningen att Tesla är svartlistad är att biltillverkaren vägrade låta en kund häva ett köp av en Tesla Model 3. Bilen köptes till ett värde av 710 810 kronor och tillverkaren rekommenderades av ARN att häva köpet.
Lästips
Råd & Rön varnar för Betsson – struntar i ARN:s rekommendationer
ARN: Tesla bröt mot distansavtalslagen
Anledningen till att ARN rekommenderade Tesla att häva köpet var att biltillverkaren bröt mot distansavtalslagen.
Tesla hade inte informerat kunden tillräckligt väl om ångerrätten. Då tillverkaren inte informerat kunden om kostnaderna som tillkommer vid ett ångrat köp så ska dessa utgå menar ARN.
Så här säger ARN i ett uttalande:
Eftersom Tesla inte har bevisat att företaget informerat om returkostnaden ska företaget stå för den. Inte heller har Tesla bevisat att företaget informerat om värdeminskningsavdrag och företaget har därför inte rätt till något sådant
ARN
Tesla har i sin tur vägrat att följa beslutet och rekommendationen från ARN, och därför hamnar tillverkaren på Råd & Röns svarta lista.
Sprucken och böjd metall anses vara kosmetisk defekt
Spännande nog så är det inte det enda problemet som Tesla-kunden hade med sin bil. Kunde menade att lyftpunkterna under bilen var både avskavda och trasiga, vilket var den ursprungliga anledningen till att hen ville ångra sitt köp.
Tesla i sin tur svarar att lyftpunkterna, som är förstärkta delar vid bilens golv för att kunna lyftas med en domkraft, bara var en kosmetisk defekt i just det här fallet. Trots att kunden menar att det är ett konstruktionsfel där metallen är både sprucken och böjd.
En anledning till att Tesla inte vill fixa lyftpunkterna har med kostnaden att göra. För att laga lyftpunkterna så måste hela bilens batteripaket lyftas ut vilket medför en ”betydande kostnad” enligt tillverkaren.
Tesla stäms i Tyskland
Det är inte bara i Sverige som Tesla har problem. Konsumentgruppen VZBV har lämnat in en stämningsansökan till en domstol i Berlin, Tyskland mot biltillverkaren.
Anledningen till stämningsansökan är att Tesla påstås ha vilselett med sin reklam samt brutit mot dataskyddslagarna.
Reklamen i fråga handlar om hur mycket utsläpp som en Tesla-bil gör och mer specifikt vilseledande uttalanden kring detta. Och gällande dataskyddet så handlar det om säkerhetssystemet Sentry Mode som spelar in allt som händer runt Teslas bilar och som VZBV menar bryter mot dataskyddslagarna.
Läs mer om stämningsansökan här.