Den som har ett större bolån just nu bör hålla riktigt bra koll på marknaden. Det rör sig snabbt uppåt och inom några år kan bolåneräntorna vara dubbelt så höga som idag. Det menar Robert Boije som är chefsekonom på SBAB.

I ett uttalande säger Robert att bolånetagare måste vara bredda på att den rörliga räntan kan fördubblas på tre års sikt. I värsta fall ännu.

En artikel på Sveriges Radio belyser varningen med den allt stigande inflationen och att bolåneräntorna stiger med den. För att lugna ekonomin så höjer riksbanken styrräntan vilket gör det dyrare för bankerna. Det i sin tur tvingar upp räntorna som påverkar svenska konsumenter.

Samma artikel säger att bolåneräntan kan nå 3,6 procent fram till 2025.

Det kan jämföras med dagsläget där i princip alla de stora bankerna erbjuder ett en snittränta på under 2 procent med ett års bidningstid (källa: Compricer).

Riksbankschefen varnar för ränta på 4 %

Det här avsnittet är en uppdatering till den ursprungliga artikeln och skrevs den 23 maj 2021.

Riksbankschefen Stefan Ingves säger till SVT:s Agenda att stigande räntor är det nya normala. En inflation på 6 procent är för högt säger Invges och menar att räntan behöver stiga, sannolikt i flera år, så att inflaktionstakten når 2 procent igen. Den som har en rörlig ränta får alltså räkna med mycket högre räntekostnader framöver.

Stefan säger att både Riksbanken och Finansinspektionen har tjatat i flera år om de så kallade leva på-kalkylerna och att hushållen måste ha marginaler. Den som inte har någon marginal att röra sig med (eller åtminstone en väldigt liten sådan) kan få det mycket tufft i framtiden.

Under SVT:s Agenda så fick Stefan en fråga från publiken om hur räntan kommer att vara om två år. På den frågan svarade riksbankschefen att reporäntan sannolikt ligger på kring 2 procent våren 2024 och att bankernas marginaler läggs ovanpå det. Någonstans runt 3 till 4 procent får man räkna med alltså.

Erik Thedéen är Finansinspektionens generaldirektör och han var också med i tv-programmet. Det som oroar honom just nu är scenariot med den svagare ekonomiska utvecklingen i kombination med stigande räntor. Ett scenario som Erik menar kan vara ganska allvarligt.

Via Aftonbladet

Viktigt att tänka på om bunden vs rörlig ränta

Med ett ränteläge som pekar uppåt i allt snabbare takt så är det säkert många med rörlig ränta som funderar på att binda den. Men vad ska man egentligen tänka på inför samtalet med banken? Här är några viktiga punkter.

  • Om du har god ekonomi med höga marginaler så klarar du plötsliga ränteökningar mycket bättre, vilket gör att en rörlig ränta kan vara bra i det långa loppet.
  • Med en bunden ränta får du ett fast månadsbelopp som inte ger några obehagliga överraskningar. Tänk bara på att du det kostar en rejäl slant att bryta lånet i förtid (ränteskillnadsersättning), så planera ingen flytt innan bindningstiden löpt ut.
  • Du måste inte binda hela bolånet. Om du vill så går det att binda en del av lånet och ha resten med en rörlig ränta.

Ett tips: Om du föredrar rörlig ränta så är det bra att spara undan en räntebuffert. Du tar helt enkelt den nuvarande räntan och räknar med att den är (exempelvis) en procent högre. Ta mellanskillnaden och lägg undan den på ett konto så att du har utifall att räntan faktiskt går upp i framtiden.

Ett räkneexempel

Som exempel kan vi säga att du köper ett hus för 3 500 000 kronor med en kontantinsats på 525 000 kronor. Räntan är på 2 procent och du amorterar 7 000 kronor varje månad. Den uppskattade månadskostnaden blir 12 000 kronor varje månad. Här är en uträkning på den ungefärliga månadskostnaden när räntan ökar från 2 procent till 3,6 procent.

RäntanMånadskostnadenMellanskillnaden från 2 %Din räntekostnad
2 %11 958 kronor
2,5 %13 198 kronor1 240 kronor6 198 kronor
3 %14 438 kronor2 480 kronor7 438 kronor
3,5 %15 677 kronor3 719 kronor8 677 kronor
4 %16 917 kronor4 959 kronor9 917 kronor

Uträkningen gjordes med Bolånekalkyl från Konsumenternas.se.