Bostadsköpare som skaffat lägenhet via Serneke vittnar om stora problem efter att byggbolaget chockhöjt avgiften med 35 procent. En höjning som har gjort att minst tre personer har förlorat sina lånelöften efter att bankerna dragit öronen åt sig.
Drabbade hamnar nu i en riktigt otrevlig sits då Serneke inte vill låta någon frånträda sitt kontrakt. Istället säger de till Aftonbladet att drabbade får sälja sina lägenheter.
”Känns helt fruktansvärt”
En person som drabbats säger till Aftonbladet att hela situationen ”känns helt fruktansvärt” och att hon ”visste inte ens att det var möjligt att man kunde hamna i den här situationen”.
Den ursprungliga avgiften i förhandsavtalet låg på 4 300 kronor och den nya avgiften stannar på 6 300 kronor.
Trots att banken säger att det är en tillräckligt stor höjning för att dra tillbaka ett lånelöfte så menar Serneke att det inte är en väsentlig höjning.
Här låter det som att byggbolaget rycker på axlarna och kanske menar att 2 000 kronor inte är någon stor sak för den enskilda individen. Huruvida det är så Serneke tänker vet vi inte, men bolagets svar till Aftonbladet känns som en axelryckning.
Därför chockhöjer Serneke avgifterna
Till SVT säger Sernekes presschef Johan Live att avgiftshöjningen motiveras för att möta omvärldsläget och samhällsutvecklingen. Det är ränteläget, elpriserna och inflationen som driver på höjningen.
De säger också att det ligger utanför deras ansvar.
Malin Svensson som SVT har pratat med säger i en intervju att Serneke är beredda att ”driva det i skadestånd i rätten”.
De två personer som Aftonbladet har pratat med säger att de kontaktat en jurist för att se om de kan ta sig ur kontraktet som skrevs med Serneke.
Det här har vi lärt oss av händelsen
- Lite inte på att avgifterna du godkänner när du skriver förhandskontraktet faktiskt är de som byggbolaget vill ha vid inflyttningen. Det är bra att räkna med att avgifterna kan höjas, speciellt om det är lång tid mellan förhandskontrakt och inflyttning.
- Räkna inte med att byggbolaget är villiga att hjälpa om du hamnar i ekonomisk trubbel för att bolaget höjer dina avgifter. I värsta fall kan du behöva sälja din lägenhet och stå med en extrem osäkerhet i att kanske inte klara dina utgifter med två bostäder som ska betalas.
Det är viktigt att läsa på ordentligt inför bostadsköpet och bilda dig en bra uppfattning om vilka regler som gäller och vad du faktiskt går med på när signaturen är på pappret. Det är din skyldighet att informera dig om skyldigheter och risker, men glöm inte att du har rättigheter också.
Läs mer om händelsen hos SVT.se.