Klarna åker på en rejäl bot för att ha brutit mot penningtvättsregler. En halv miljard måste bolaget betala enligt Finansinspektionen (FI) och anledningen är att ”Klarna har överträtt flera centrala regler” gällande penningtvätt.
Därför måste Klarna betala 500 miljoner
Finansinspektionen har undersökt hur Klarna har följt reglerna för penningtvätt under tidsperioden 1 april 2022 till 31 mars 2022.
Undersökningen visade på ett antal brister, bland annat flera överträdelser av centrala regler. Finansinspektionen menar att bristerna är av betydande art.
Bland annat har Klarna helt saknat bedömningar av hur bolagets tjänster och produkter kan utnyttjas för penningstvätt. Samma sak gäller för finansiering av terrorism.
Det saknas även regler och riktlinjer kring ovanstående.
Så svarar Klarna på Finansinspektionens beslut
Klarna utesluter inte möjligheten att överklaga myndighetens beslut.
I ett uttalande säger Klarnas presschef Joel Hedin att det handlar om tillämpning av regler och tolkningen av reglerna – inte om faktiska fall av penningtvätt.
Joel säger att bolaget haft en ”konstruktiv dialog” med Finansinspektionen sedan utredningen började 2022. Han menar också att det är en viktig del av ett gemensamt arbete för en säker finansiell sektor.
Utöver det har ingen vidare information lämnat Klarna och bolaget har inte avslöjat om boten ska överklagas.
Via HD
Högt bötesbelopp – men ingen varning
Finansinspektionen bedömer Klarnas brister som så pass allvarliga att de tilldöms en halv miljard i böter. Däremot är de inte så allvarliga att det utdelas någon varning till bolaget. Inte heller behövs någon återkallning av bolagets tillstånd.
Om boten står sig betyder det att mer än två kvartals vinster i princip raderas för Klarna.
Den 25 november 2024 meddelades att Klarna hade en nettovinst på 216 miljoner kronor för tredje kvartalet. En ökning med 57 procent jämfört med samma period förra året.
Se hela meddelandet från Klarna här.
Klarna är med på Råd & Röns skamlista 2024
Klarna är det sjätte mest anmälda bolaget till Konsumentverket år 2024. Det visar Råd & Röns årliga skamlista där Klarna fortsätter hålla sig på topplistan
Det är dock inte Klarna som toppar lista i år. Finansbolaget når en sjätteplats med 196 anmälningar, långt efter By Métis som har hela 529 anmälningar i år.
Hela listan och mer information finns hos Råd & Rön här (betalvägg).