Du måste ha ett drönarkörkort om du flyger en drönare som väger mer än 250 gram. Sedan 2021 finns ett krav på körkort, men få har ansökt om det och risken att straffas om man blir påkommen nästan obefintlig.
Ett lagförslag är att den som saknar drönarkörkort och ändå flyger en drönare som omfattas av kravet kan straffas med dagsböter eller upp till ett halvårs fängelse. Enligt förslaget ska nya sanktionen träda i kraft den 1 juli 2025.
Så många drönare finns i Sverige
Det är inte klarlagt exakt hur många drönare som finns inom Sveriges gränser.
Eftersom det är omöjligt att räkna hur många exemplar av alla modeller som säljs, både inom Sverige och importerat från utlandet, kan vi bara gissa. Och den siffran är någonstans kring 500 000 enligt Transportstyrelsen.
Av dessa är det mindre än en tiondel som faktiskt har ett drönarkörkort. Bara 40 000 personer enligt den i skrivande stund senaste siffran.
Christoffer Massinger är drönarsamordnare på Transportstyrelsen. Han säger till HD.se att det kan finnas flera anledningar till varför så få har registrerat sig.
- Att man inte vet att det krävs drönarkort för många modeller
- Att man tror det är svårt att få ett drönarkort
- Att man tror det är dyrt att skaffa drönarkort
För att skaffa ett drönarkort måste du först läsa på vad som gäller för just din drönarklass, därefter göra ett prov där du svarar på cirka 40 frågor. Allt sker online, så du behöver inte ta dig någonstans.
Du loggar in på Transportstyrelsens drönarsida och gör provet här.
Kostnaden just nu är 390 kronor för klasserna A1/A3 och 780 kronor för A2-klassen.
Misslyckas du med provet kan du ta om det – men då kostar det ytterligare 390 kronor. Och efter fem år när ditt drönarkörkort måste förnyas kostar det 260 kronor.
Därför måste du ha drönarkörkort
Att framföra en drönare på fel sätt kan vara farligt, inte bara för dig själv utan din omgivning.
Det sker flera allvarliga händelser varje år där drönare är involerade. Bland annat där drönare har kommit för nära flygtrafik vilket kan leda till allvarliga olyckor.
Under en tioårsperiod har hela 719 händelser med drönare i anslutning till flygtrafik registrerats. Av dessa är det nio som klassas som allvarliga.
Att framföra en drönare får inte göras inom ett visst avstånd till flygplatser. De får inte heller flygas över en viss höjd.
Utbildningen från Transportstyrelsen säkerställer att du som flyger drönare känner till reglerna och håller dig inom ramarna för vad som är tillåtet. Det är ingen skillnad mot att köra bil, med undantaget att drönarflygning som är otillåten inte straffas på samma sätt (än).