• Om oss
  • Kontakt
  • Integritetspolicy
  • Vägledning & råd om ekonomi
  • Kontakt
Allt om pengar
  • Hushållsekonomi
  • Spara pengar
  • Investera pengar
  • Låna pengar
  • Kunskapsbanken
  • Hushållsekonomi
  • Spara pengar
  • Investera pengar
  • Låna pengar
  • Kunskapsbanken
No Result
View All Result
Allt om pengar
No Result
View All Result
Home Okategoriserade

Finansbolag kritiseras för marknadsföring mot elbolagskunder

Daniel by Daniel
23 december 2022
in Okategoriserade
Elnätsavgiften kan höjas med 30 %

Foto: Andrey Metelev, Unsplash

Flera finansbolag riktar sin marknadsföring mot personer som riskerar att få skyhöga elräkningar under vintern 2022 och våren 2023. Anyfin, Zmarta och Rocker erbjuder snabblån och kredit till den som behöver fylla på kassan innan räkningarna ska bealas. Men deras erbjudanden till svenska konsumenter kritiseras av Finansinspektionen (FI).

Det är webbsajten SVD som skriver om hur finansbolagen har riktat om sitt budskap om lånerbjudanden mot personer som kan få svårt att betala när de väntat höga elräkningarna dyker upp. Finansbolag som lockar med lånemöjligheter utan avgifter och snabba utbetalningar för att just du ska kunna sova lugnt om nätterna.

Problemet? De är alla snabba på att rikta sig mot de som redan riskerar att hamna i en skuldfälla. Och i vissa fall kan de använda sig av andras varumärken för att stärka sin egen tjänst. Något som elbolaget Ellevio är skarpt kritiska mot efter att finansbolaget Anyfin använt deras varumärke till en lånetjänst.

Höga elräkningar får finansbolagen att flockas kring de mest utsatta. Foto: aindraus, Unsplash

Jesper Liveröd är presschef på Ellevio och han säger till SVD att de inte har något samarbete med Anyfin, eller något annt bolag med betalningslösningar överhuvudtaget. Han menar också att finansbolag lägger till välkända energibolag för att ge sken av seriositet.

Anyfin i sin tur tycker inte alls att det stämmer. På frågan om Anyfins användning av elbolagens varumärken och att det kan tolkas som ett samarbete så säger bolagets kommunikationschef Johanna Eklund att de aldrig skriver att det är ett samarbete. Det är bara en enkel fråga de ställer: ”Vilket elbolag har du?”.

Johanna Eklund säger också till SVD att Anyfin har varit i kontakt med elbolag som har behov av att kunna erbjuda avbetalningsplaner till sina kunder. Dock presenterar hon inte någon lista över de elbolag de ska ha varit i dialog med. Elbolag som Ellevio, Fortum, Eon och Vattenfall säger att den som inte kan betala ska prata med dem istället för finansbolag för att hitta bra lösningar.

Om du inte kan betala din elräkning

Oavsett vilken räkning det handlar om – kan du inte betala den så SKA du kontakta den som skickade räkningen och berätta att du har svårigheter att betala den. Det är i första hand de som kan hjälpa dig till en bra lösning. I värsta fall måste du prata med ett finansbolag som ger dig en eller två månaders möjlighet att få ordning på finanserna, men gå alltid till bolaget som skickade räkningen först. Vissa elbolag erbjuder möjligheten till avbetalning.

Så vilka erbjudanden har egentligen finansbolagen till den som inte kan betala sina elräkningar?

Elräkningsakuten ger akuthög ränta på 16,95 %

Ett exempel vi kan nämna är Rocker som har något kallat ”Elräkningsakuten”. Det är egentligen bara ett finare och mer lockande namn på en helt vanlig kontokredit som inte på något sätt är unik eller speciell. Men det låter bra, eller hur? En akut för dig som är i akut behov för hjälp.

Elräkningsakuten erbjuder en kontokredit på upp till 20 000 kronor. Krediten är avgiftsfri de första två månaderna, därefter får du en hög ränta på 16,95 procent.

Om du betalar av kontokrediten på de två, avgiftsfria månaderna så kostar det dig 600 kronor första månaden och 19 400 kronor andra månaden. Totalt extra avgiftskostnad blir då 0 kronor. Om du däremot betalar av på längre tid så blir det genast lite dyrare.

Betalar du på sex månader så är det ingen ränta de två första månaderna, därefter så är den effektiva räntan 8,94 procent och månadsavbetalningen höga 3 404 kronor. Den totala avgiften är 422 kronor. En liten summa för att komma undan kronofogden kan tyckas

Tvingas du öka betalningstiden till 12 månader så ökar den effektiva räntan till 12,97 procent och du måste betala 1 768 kronor per månad. Total kostnad för krediten blir nu 21 206 kronor, alltså du får en avgiftskostnad på 1 206 kronor.

Att låna pengar är inte en bekymmersfri lösning på ekonomiska problem. Daniel Thomas, Unsplash

Rocker: Elräkningsakuten är inte en bekymmersfri lösning

Bryter Rockers marknadsföring av Elräkningsaktuen mot marknadsföringslagen?

Det vet vi inte idag. Marknadsföring måste vara måttfull och får inte locka konsumenter att ingå kreditavtal. Det säger Martin Olsson, jurist på Konsumentverket, till SVD. Han säger också att marknadsföring inte får krediter att framstå som en bekymmersfri lösning på ekonomiska problem.

På sin kampanjsida för Elräkningsakuten skriver Rocker i fetstil att deras erbjudande är ”helt gratis”, dvs att det inte är några ränta eller avgifter de två första månaderna. De skriver också att pengarna är tillgängliga inom ett par minuter och att det är ett unikt erbjudande. Gissningsvis håller de sig inom ramarna för tillåten marknadsföring, men det behöver så klart prövas med ett tillsynsärende om någon anmäler marknadsföringen till Konsumentverket.

Frida Bexelius är VD på Rocker och hon menar i ett uttalande till SVD att bolaget inte erbjuder en bekymmersfri lösning på ekonomiska problem.

Så länge kan elräkningarna vara skyhöga

Räkna med att elpriserna är fortsatt höga under hela vintern 2022 och våren 2023. Under de kallare månaderna så förbrukar svenska hushåll betydligt mer el, vilket driver upp priserna. Och eftersom det ofta är fortsatt kallt en bit in i mars så är risken hög att vi får räkna med höga elräkningar ända in i april.

Via SVD

Observera
Informationen på den här sidan är skriven efter bästa förmåga och kunskap med flera bidragande källor. Vi förbehåller oss rätten till att göra justeringar om något har blivit fel. Konsultera alltid flera källor innan du tar ekonomiska beslut och kontakta oss gärna om du hittar felaktigheter i texten.

Daniel

Daniel

Daniel är en hjälpsam och nyfiken filur som gärna grottar ner sig i aktiemarknadens och fondmarknadens mest spännande termer. Han tar sig gärna an de tuffaste frågorna om ekonomi och ser hellre att du sparar rejält med pengar än går på tunga penganitar när du underhåller och får dina pengar att växa.

Next Post
Kronofogden varnar för bluff-SMS från bedragare

Kronofogden varnar för bluff-SMS från bedragare

Senaste artiklarna

Buffert pengar
Spara pengar

Höjning av ISK-skatten – så hög är den 2024

by Daniel
23 november 2023
0

Det blir en ordentlig höjning av skatten på ISK-konton under 2024. Trots löften om att skatten inte skulle höjas så...

Read more
Badrum och dusch

Köp från apoteken online och spara pengar

18 november 2023
Social media YouTube Twitter X Instagram Facebook

Slipp reklam på YouTube – adblocker som fungerar

9 november 2023
Varningen: Lita INTE på din elräkning

Så minskar du elkostnaden i vinter – 5 smarta tips

5 november 2023
Kronofogden varnar för bluff-SMS från bedragare

Nätfiske med QR-koder ökar – så skyddar du dig

29 oktober 2023
Varningen för Tesla – finns på svarta listan

Billigare körkort – så sparar du pengar på övningskörningen

27 oktober 2023
  • Spara pengar
  • Låna pengar
  • Hushållsekonomi
  • Om oss
  • Kontakt
  • Vägledning & råd om ekonomi
  • Sajtkarta
Allt om Pengar
No Result
View All Result
  • Allt Om Pengar
  • Integritetspolicy
  • Kontakt
  • Om oss
  • Sajtkarta
  • Vägledning & råd om ekonomi